Прикупио, читао, понешто знао и обрадио:

Воја Марјановић

mail: voja.sila@gmail.com

Улица Нушићева

Ова улица се прво звала Скопљанска, па Пашићева, по великом српском државнику и дипломати Николи Пашићу који је у тој улици становао, а од 1946. године, назива се Нушићева. Пресеца улицу Дечанску која се некада звала Коларска по коларским и поткивачким радњама, а после рата негде од 1957. године звала се Моше Пијаде по истакнутом комунисти. Када сам био ђак основне школе ишли смо на поклоњење његовим сенима које су биле изложене у Народној скупштини. То ми је био први улазак у Скупштину. Други пут сам ишао када је умро Тито. Скопљанска улица се протезала од Теразија до Македонске улице и кафане „Код два бела голуба“.

Симо Ц. Ћирковић: „надимци старих Београђана, 1830-1940.“

Бранислав Нушић имао је крштено име Алкибијад Нуша, „умео је да засмеје светину и многе да надмудри, чак му је краљ Александар Обреновић додавао летве, а он га је тобож наивно називао смотанком и трапавком. Ага је био гиздав човек који је много полагао на кравате, шешире и ципеле. Због погибије сина Страхиње Бана у Великом рату, како су наши стари говорили, Нушићева жена никада није скинула црнину, а и Нушић отад био другачији. Иако омален, црне пути, био је у много чему велик: Ненадмашни козер, несталног станишта, суптилни љубимац жена, обожавалац гала одеће, крџалија који сатире дуван, јер је пушио и по 40 цигарета дневно. Био је личност која свуда изазива респект.“ Када је једном приликом доспео затвора пожалио се „управнику затвора Илији Влаху како не може да пише у самици, овај му је одговорио- да му је писање и донело затвор“.

Нушићева улица је добила име по чувеном комедиографу, дипломати, управнику Народног позоришта и члан САНУ-у. Рођен је 1864. године а преминуо је 1938. године у Београду. Рођени Београђанин био је један од најистакнутијих српских књижевника, зачетник реторике, али и новинар, дипломата и фотограф аматер. Његова најзначајнија дела су позоришни комади и вероватно не постоји нико ко није чуо за дела: Госпођа министарка, Сумњиво лице, Народни посланик или Ожалошћена породица.

Поред ових и многих других дела, још једна ствар коју је Нушић оставио за собом, збуњујућа је за многе, и око ње се распредају разне приче. У питању је његова гробница на Новом гробљу у Београду. Гроб на којем пише Кућа Бранислава Нушића је у облику пирамиде, што је врло необично и јединствено. На пирамиди се налазе тешка црна врата. Једна од теорија јесте да је Бранислав Нушић био истакнути члан масона, чија пирамида је била један од главних симбола. Друга теорија јесте да је Нушић тражио овај облик тако да би избегао могућност да му се неко „унереди на гробу“. Историчари такође напомињу и то да су у облику пирамиде, односно од комада наслаганог камења у облику пирамиде начињени бројни споменици палим ратницима након Балканских и Великог рата код нас. Ако се узме у обзир да је Нушићев син, Страхиња Бан, погинуо од последица рањавања у Првом светском рату као припадник Скопског ђачког батаљона, можда је то био један од разлога што је и Нушићев гроб у облику пирамиде. Никада се са сигурношћу неће моћи утврдити тачан разлог за необичну вечну кућу, али од богате и свестране личности какав је био Нушић, не би требало ни да се очекује нешто што није ту да се хумором не поигра.

 

Угао Теразија и Нушићеве улице између 1910 и 1920. године
Угао Улица Нушићеве и Мајке Јевросиме, зграда право налази се у Улици Нушићевој 4

Улица Нушићева доле на дну „Политика“, „Шуматовац“ и мала кућа на углу са Цетињском

Улица Нушићева, број  22-24,

На углу са Улицом мајке Јевросиме, стоји вишеспратница на чијем је врху рељефни приказ укрштених шестара и троугла. Некада у локалу ове зграде, у приземљу је била радња „Комисион“ у којој се продавала роба из увоза.

“Масонских потписа” у центру града има још… набројаћу само неке од њих.

Ту су и зграде у Улици Змај Јовиној 20 и у Улици краља Петра 16. Ову другу пројектовао је Виктор Давид Азријел, члан ложе “Србија”, заједно с Мошом Пијадом. Улаз јој је украсио снажним стубовима налик онима који се налазе на улазу у масонски храм и носе имена “Јакин” и “Боас”.

Масони се својих симбола нису одрицали ни после смрти. Тако на гробу војводе Живојина Мишића, уз његово попрсје, стоји кип жене која у руци држи грану акације, што је уобичајени масонски симбол…

Угао Улица Нушићеве и Македонске

Ако из Македонске улице кренемо узбрдо ка Теразијама наилазимо на  Смедеревчеву кућу са „тунелом“ испод које је до пре неку годину била апотека. Њу сам описивао кроз Македонску улицу. У њој на спрату налази се Сала за венчавање Општине Стари град. У њој смо се 25. новембра 1973. године моја Љиља и ја заклели на вечну љубав.

На овом месту је до пре једног века била партнерна кућа са изузетно лепом баштом и још лепшом домаћицом, госпођом Ђокић, женом Душана Љ. Ђокића преводиоца Додеовог Тартарана и Флоберове Госпође Бовари. До Костића била је кућа адвоката Чеде А. Костића великог београдског дендија и љубавника. Био је и окружни начелник и преко 20 година кандидат за министра. Није постао министар јер је живео са невенчаном женом која је критиковала власт а министре је називала лоповима. Министарске жене су је звале Мица Дивљи Купус.

Улица Нушићева број 19

На месту где је била Ушна клиника, у дворишту, била је кућа Андре Николића дипломате и дугогодишњег председника Скупштине. Сматрали су га за једног од најумнијих и најпоштенијих политичара  свога времена.

Улица Нушићева број 17

У броју 17 била је двоспратница Саве Ђорђевића Јерменина, произвођача и продавца туцане кафе, бакалина и почасног конзула иранског Шаха. И он је имао прелепу жену која је била украс целе улице, али је убијена приликом пљачке њихове радње.

Улица Нушићева број 13

На углу где је био „Ц Маркет“ била је кућа где су били разни  мајстори, ковачи месинганих воденица за кафу и сајџија за поправку сатова са клатном..

Када се пређе Дечанска улица наилази се на радње са трговачким изгледом.

Улица Нушићева број 7

У броју 7 била је турска двоспратница покривена ћерамидом, у којој је заседао Занатлијски еснаф који је и здавао свој лист. Уредник је био Павле Карарадовановић, човек који је до стоте године свога живота јео бифтеке, пио 2 литра вина дневно, писао чланке и викао на радикалским зборовима.

Улица Нушићева део од Теразија до Дечанске

Опет о кафанама београдским

 „У почетку постојања нашега друштва “у доба зачетка нове државе” куће наше нису биле тако приступачне, што је трајало готово до пред крај предпрошлог века. Оне су, под утицајем турскога харемског живота а можда и из потребе да буду поштеђене посета турских господара, постале једна врста породичнога скровишта. Високи зидови, који су кућу одвајали од улице, скривали су за собом тих, миран и патријархалан живот, обезбеђен од спољних утицаја. Сем о слави и великим празницима – Васкрсу и Божићу – када су се спољна врата широм отварала, сав се живот у авлијама кретао између родбине и комшилука, спојенога нарочитим капиџицима, тако да се култ “комшилука” био попео на степен најближега сродства.

Сав остали живот, ван породичнога, кретао се кроз чаршију и кроз кафане. Још у доба првих дана живота наше престонице, док су још и Турци становали у вароши, ситнији су се послови свршавали на ћепенку. Ћир-Николче прешао би на ћепенак код ћир-Стерије, тутнули би џезву са кафом у жар распаљен у мангалу, крај којега би чучао чирак мешајући кафу комадићем за то нарочито обрезаног штапића, а чорбаџије би, подвијених ногу под собом на ћепенку, шушкале повијених леђа и ослоњених руку на колена. То би били мањи, ситнији послови.

Но већи и крупнији обављали су се још тада у хановима, где је био усредсређен сав трговачки живот. Ти ханови представљали су тада једну врсту берзе, где се усредсређивала сва и увозна и извозна трговина, где су чињени закључци и где се регулисавао и курс оне чудне мешавине монета која је тада циркулисала кроз нашу чаршију.

Кад су ханове, где се седело на асурама повијених ногу под собом, почеле да замењују кафане са столовима и клупама око њих, прешао је цео тај живот у кафане. Ту су се збирали трговци, ту занатлије, ту чиновници – ту су се вршиле куповине и продаје, ту утврђивале погодбе, ту закључивали и отплаћивали зајмови, ту мењао новац, ту куповала и продавала имања, ту се ортачило и разортачавало, ту закључивали бракови, кумства, пријатељства; ту се водила политика, ту писала писма, тужбе, жалбе и молбе властима, ту су се сретали људи и упознавали се. Уз сваки такав чин, било трговачки или лични, закључивала се каква погодба или се склопило какво пријатељство, следовао би облигатни “алвалук”, који је обичај још више везао тај свет за кафану.

Што се више развијала нова престоница, кафане су све више и више постајале центри у којима се кретао живот. Ту су се састајали људи ради споразума; ту су заказивали састанке ради посла, ту су се чак и адвокати консултирали са клијентелом, ту се заказивао састанак између проводаџије и девојачког оца, ту је дужник потписивао меницу, ортак уговор, тужилац пуномоћје и, готово сви јавни акти, изузимајући тестамента, обављали су се у кафани.

Ту су друштва држала састанке; ту су политичари склапали завере и конспирације, ту је често и болесник потражио доктора да га припита за савет.

Наишао је затим партијски живот који је још више везао људе за кафане, и то до тога степена да су кафане већ биле и политички обележене. Било је кафана либералних, напредњачких и радикалних и никад, или врло ретко би приврженик једне партије залазио у кафани друге партије.

Партије су у тим кафанама имале и своје клубове па често и канцеларије; ту су се држале конференције, ту зборови, ту су се збирали и дан и ноћ приврженици те расправљали своју партијску политику. А за време општинских или скупштинских избора, те кафане су постајале штабови, одакле су излетали кортеши, где су се збирали гласачи пре гласања ради инструкција, а после гласања ради очекивања извештаја о резултату. Често, приликом избора, те су кафане служиле и као амбуланте, где се доносио покоји свесни гласач разбијене главе да му се исперу ране и да се поткрепи.

И не само политички већ и сав духовни живот кретао се у кафанама. Ако је требало провести какву иницијативу уметничку, књижевну или ма коју другу јавног значаја, први састанци, на којима би се измениле мисли, били су за кафанским столовима а затим, кад је те састанке требало претворити у конференције, повлачило се у оне “засебне” собе где се увек до дубоко у ноћ већало. Многа и многа иницијатива, која данас има широке замахе, никла је у тим кафанским засебним собама. “Народна одбрана” поникла је из засебне собе код “Коларца”; велики народни покрет против анексије Босне и Херцеговине, који је заталасао и целу Србију и целу Европу, поникао је из засебне собе “Позоришне кафане” где је дуго година имало своје седиште и Новинарско удружење.

За кафанским столовима оснивали су се и листови и политички и књижевни, а организовале су се и редакције; ту је многи сарадник написао уводни чланак, а многи поета песму. Покојни Војислав Илић је на столу код “Дарданела” написао за Јовићев дечји лист многе песме, па и ону познату светосавску песму: “Ко то тако позно лупа?” Сем неколико богатих и скупих клубова, основаних у последње време, и данас још кафане служе као клубови појединим организацијама. И данас се још поједине организације у кафанама састају и одржавају своје седнице. Еснафи и удружења и данас још своје славе славе у кафанама а није ретка појава да погде ко и даћу приређује у кафани. Ранија певачка друштва одржавала су чак и своје часове певања у оној засебној соби у кафани, док нису затим извојевала право да се послуже школским учионицама, а затим стекла и сопствене зграде.

Тако се ето, у прошлости, сав наш јавни живот манифестовао у кафани и кад се данас која од њих руши, односи собом читаву једну прошлост и свако такво рушење брише по једну традицију старога Београда.

Но у тим кафанама и кафаницама, и онима у центру и онима у забитим и далеким махалама, на крају града или на друмовима који воде у град, није се развијао само нас јавни живот, већ упоредо са њим и порок, који је тај живот нагризао. Многа се и многа трагедија почела а многа завршила у тим кафаницама. Колико је младих снага, које би корисно послужиле и држави и друштву, разорило своје здравље овде; многи ум, који је могао поузданом светлошћу обасјати стазе нашега напретка, замрачио се овде; колико се великих и крвљу и знојем стечених имања расточило овде; колико је срећних породица запиштало на праговима ових кафана где им је срећа утонула; колики се злочини ту, у тим забитим кафаницама, зачели и колики још и извршили.

Пре но што су се у Београду појавиле кафане у данашњем смислу, постојале су већ на периферијама или на друмовима, који воде у варош, механе. Те друмске механе и данас још постоје, само их је сад престоница, својим наглим проширењем, обухватила те су престале бити оно чему су намењене и постале варошке кафане. Такве су механе: Вулетова механа, Стефановица механа, Господарска механа, Чедићева механа, Деспотова механа итд. Оне нису можда одувек носиле ова имена, а извесно да ни данашње зграде нису оне исте из првих дана – али, оне несумњиво означавају места на којима су већ одавно биле механе.

ехане су прве установе где се осим кафе крчмило и пиће. У њима су се увраћали путници који би ходили друмом, да се одморе и поткрепе; у њих су се увраћали и сељаци који су доносили на београдску пијацу воће, сир, млеко и живеж (месо).

Прве кафане у Београду постајале су из оних дућанчића у којима се пекла кафа и разносила по чаршији. Међу тим дућанчићима било је, за време Турака, и пространијих са разастртим клупама около целог дућана, где су се збирале балије. У таквој кафани обично је у једном ћошку био и берберин те би ту, уз кахву, балије бријале главу док би остали водили велику и крупну политику. Једна од таквих најстаријих кафана била је “Гушанчева”, у непосредној близини градске капије. У ту кафану у прво доба нису смели нити су хтели залазити хришћани, нити се у њој служило што друго до кафа, ратлук и чесменска вода.“ Ето, тако нам нашироко рече Нушић.

Од “Рускога цара” па све до Калемегдана било је још само неколико кафана. Најпре “Гранд хотел” иза онога дела према Академији. То је био најотменији хотел и ресторација који је подигао Душан Милићевић, пошто је напустио стари “Гранд хотел” (данашњу Жел. дирекцију). Данас је и тај хотел затворен, а локали претворени у банкарске канцеларије. Према “Гранд хотелу”, у великој палати Академије наука, налази се кафана “Академија” која је новога порекла, а на углу према Академији, где Караџићева улица сече Кнез-Михаилову, налазила се некад кафана “Русија” али је и она ишчезла и у ту се зграду уселила банка.

Та кафана је носила само званично име “Русија”, али је под тим именом нико није знао. Она се звала по газди “Јамандија”, и била је знаменита са своје необично јевтине кујне, тако да се ту хранила сва сиротиња универзитетска, као и млади трговачки помоћници из чаршије.

Ниже “Јамандије” у истоме реду, на доњем спрату Првостепенога суда, била је знаменита трговачка кафана Браће Крстића, а још ниже, друга трговачка кафана која и данас постоји, “Грчка краљица”. Ред кафана до Калемегдана завршава “Српска круна”, некада омиљени хотел, данас кафана старога Београда, са врло лепом терасом ка Калемегдану.

Улица Кондина

 Конда је Арбанас православне вере. Ступио је у службу крџалија (плаћеника) Алије Гушанца, који су, као и јаничари, били одметници и пљачкали и Турке и хришћане. Конда је био један од осам стотина крџалија које је, по избијању Првог српског устанка, у Србију 1804. довео Гушанац да ратују за рачун дахија. По бекству и погибији дахија крџалије су преузеле власт у Београду. Током боравка у Београду Конда је као буљубаша командовао групом стражара која је обезбеђивала Сава-капију.

Хришћани, крџалије, тајно су се састајали с Кондом и договарали о бекству на страну српских устаника. Он их је прихватао и ноћу, од Сава-капије, спуштао преко шанца, одакле су пребегавали у српске логоре око Београда. У договору са српским старешинама с којима је био у вези и он је са неколико својих момака пребегао Србима.

Пре но што је почео устанички напад на Београд, Конда је сачинио план и предложио Карађорђу да са унутрашње стране отвори Сава-капију и војсци олакша улазак у град. Карађорђе је одобрио његов план и Конда се, са Узун Мирком и петорицом добровољаца, међу којима су била и двојица његових момака, бивших крџалија, у зору 12. децембра 1806. неопажено пребацио преко шанца који је опасивао варош. Кад су се нашли унутар бедема, сусрели су се с турском патролом, али сусрет је прошао неочекивано добро. Сви су добровољци, као и Конда, били обучени у крџалијска одела и одлично су говорили турски језик. Конда је на турском језику измењао с крџалијском патролом поздраве и мирно продужио даље. Мирно су прошли још једну турску патролу и продужили према капији. Долазећи с леђа страже која је чувала капију, изненада су је напали. Те ноћи Турци су славили Бајрам, па се нису ни обазирали на пуцње, мислећи да пуцају њихови људи који се веселе. У борби која је настала код капије, нападачи су поубијали све турске стражаре, али су и сами готово сви изгинули. Конда и Узун Мирко били су рањени, али задатак су извршили, разбили катанац и отворили капију. Од пет људи из пратње само је један преживео напад. Током ослобађања Београда погинуло је око 50 Срба укључујући и Васу Чарапића. Војска Милоја Петровића је нагрнула у град и изнутра помагала заузимање осталих капија.
Препад и јуриш кроз Сава капију је био кључан за освајање Београда.
Војници су рањене јунаке, Конду и Узун-Мирка, изнели и збринули у логору изван градских зидина, а кад је град ослобођен, смештени су у конаку дахије Аганлије. Карађорђе је Конду унапредио у чин бимбаше.

Чим је оздравио, отишао је опет у војску. Борио се у војсци Петра Молера која је бранила Лозницу 1813. године и погинуо приликом пробоја кроз турски обруч.

    

Музичка школа „Др. Војислав Вучковић“, Улица Кондина број 6

Композитор и диригент, уредник и оснивач НИН-а, Војислав Вучковић био личност изразите лепоте. Харизма коју је носио у себи доделила му је надимак Рудолф Валентино, по непревазиђеном глумцу немог филма, а био је изузетан човек у изузетном времену.

На углу са Македонском улицом била је култна кафана „Под липом“.

 Улица Влајковићева

Задужбина Ђоке Влајковића, Улица Влајковићева број 5

Зграда задужбине Ђоке Влајковића изграђена је 30-тих година прошлог века. Министарство просвете, је од средстава задужбине Ђоке Влајковића изградила ову зграду.

На ту нову зграду постављена је биста Ђоке Влајковића. Бисту је израдио вајар Марко Брежанин од природног камена а Бранко Филиповић, декоративни вајар, како се сам потписивао, венац за медаљон од вештачког камена. Архитекта  је Милан Секулић о коме сам писао у линку Узун Миркова улица.

 

На почетку једн мало поређење: Вредност извоза Србије у 1881. години износила је 40.000.000 динара а имовина Ђоке Влајковића само од плата и пензија износила је 5.000.000 динара. Дакле чинила је 12.50% извоза Србије. Плате и пензије је зарадио војевајући у руској, аустроугарској и српској војсци. Регрутовао се са 14 година и био је „лудо храбар“. И ако је био без ноге није му сметало да са штапом јуриша. Она песма Цицварића из Шапца Капетан Коча путује, била је у првој верзији, Капетан Ђока путује.

Стој, ко иде? Капетан Ђока. Лозинка? Ниш, за Ниш- Напред.

Породица музичара Цицварића имала је 7 генерација и 59 музичара.  Ђока Влајковић био је чуваран човек. Кафану је заобилазио, а новац је штедео или улагао, није се коцкао а готовину није имао, само капитал. Кад је умро имао је само 53.000 динара. Остатак до 5.000.000 били су плацевина данашњем Тргу Николе Пашића, 4 куће у том крају и неколико плацева на Врачару. Имовину је завештао жени и сину а по њиховој смрти Ученом друштву и Савету велико-школском. Изненађење је било велико да војник који од ратова није књигу у руке узимао, имање оставља Унивезитету, а не Цркви или унуцима. Иако је имао ћерку није јој оставио ништа и умрла је у беди. По смрти му жене, Универзитет гради Задужбину за само годину дана. Зграда је тик уз Аграрну банку, данашњем Историјском музеју Србије. Некада је овде био и ЦК КПЈ. Као мали ишли смо да гледамо вође комуниста и да им машемо заставицама, да их поздрављамо и кличемо јер су нам обећавали боље сутра, ало мало сутра.

У априлу 1941. године Аграрна банка је погођена бомбама. Пожар букти. Кров је срушен. Кроз отворе надире пламен. Суседна зграда, Ђокина зграда је нетакнута. По Београду се говорило: „Капетан Ђока са неба штити своје чедо.“

После рата је на Агробанка обновљена и дограђен је кров, морала је и Задужбина да поружња и да се и њој догради спрат, јер је тако желео човек врха Партије и чланске књижице број 4. Милован Ђилас. Број 1 Тито, број 2 Александар Ранковић и број 3 Едвард Кардељ. После 1957, године дозиђују се још два спрата и поткровље, тако да је нивелисама са Комитетом Партије, али нема главног идеолога Ђиласа који је годинама чамио у заслуженом затвору. Шавови доградње се не виде.

Влајковићева улица где је паркић испод Скупштине

Шојат је нема сумње био тренди, као и пројектанти, браћа Петар,и Бранко Крстић. Они су били тада предавачи на Техничком факултету, одсек Архитектуре. Написаће значајне уџбенике: Архитектонске конструкције (Петар) и Архитектонско цртање (Бранко).

Плошним фигурама и бордо бордурама разиграна фасада први је стамбени пројекат браће Крстић. Они ће касније потписати и цркву Светог Марка и угаоне палате Симе Игуманова на Теразијама и Аграрне банке на Тргу Николе Пашића.

Да би њихова прва градска изведба била модерна, помоћ су потражили у египатској уметности из доба фараона?! Наизглед парадокс! Како су фараони слетели у Влајковићеву улицу? И учинили зград у модерном? Одговор на овај ветровити парадокс је као лавиринт: Фараони су слетели у Влајковићеву преко Париза. А ево и како се то догодило. Траг о француској вези је остављен и на месинганој плочици која се још увек налази тамо гдеје прикуцана 1929. године када је зграда подигнута. Поред српског Гурај, на металној плочици укуцаној на вратима је и француска реч Пусе. Месинганом плочицом архитеке су наговестиле стилски узор по којем су пројектоване: француски Арт деко.

 

Наиме, 1922. године откривена је гробница фараона Тутанкамона. Како је била скоро недирнута, њено злато је задивило малограђане, а уметницима јаче је закуцала срца кад су видели стару египатску уметност. Зидно сликарство, хладне скулптуре и боје, па скарабеји- пљуснули су као бензин на ватрену машту европских уметника.

На Међународној изложби индустријске и декоративне  уметности у Паризу, 1925. године, промовисан је нов уметнички  правац, настао под утицајем староегипатске уметности и архитектуре, касније назван Арт деко. И ево видимо како је тада између Париза и Београда радила “врућа веза”. Предузимач Шојат је добио пројекат којим је био одушевљен. Приземље и три спрата су одисали снагом дугачке терасе у виду грудобрана и још назубљеним прочељем које делује као бедем или оштра ивица пирамида. На спратовима изнад ево – два вертикална фриза са потри рељефа. Гипсани рељефи као да су изашли из Тутанкамонове  гробнице. Шест је и прозорских бордура, које су назубљене и још  су у јакој  бордо боји. Шест је  гипсаних рељефа и у хаустору, који је уједно и колски пролаз. (Број шест показује како Арт деко поштује хармонију). Стилизовани листови, као и концентрични кругови који симболишу сунце. Аутор скулптура је меланхолични српски вајар Живојин Лукић. Оставио је скулпторски траг на многим здањима . Уметнички је школован у Москви и Италији. Лукић је и аутор две кровне фигуре дечака са подигнутим рукама. Такве бетонске скулптуре на крововима зграда промовисао је француски вајар Сарабезол, чије скулптуре видимо и у Београду на крову Француске амбасаде. И ето, тако је фараонски Египат долетео на ћилиму у Београд, виа Париз.

Текст и фото Ненад Новак Стефановић

Улица Влајковићева број 28, фотографија Јована Ђорђевића

Преносим вам коментар „Бранкин кутак“: „Десна страна Влајковићеве улице се прилично променила. Малу кућу са необичном кровном линијом заменила је једноставна вишеспратница, а лепо здање некадашње редакције листа „Правда“ у Влајковићевој број 8 надограђено је и дозидано са три стране, тако да стакло уоквирује оригиналну фасаду. Са крова је скинута богата скулптурална декорација.

Зграда у броју 4 у приземљу је имала неки бифе.

У Влајковићевој улици био је „Фризер Бора“, па кафана „Раб“, а ниже је била радња за израду кључева и радња за прављење свећа којих више нема.