Прикупио, читао, понешто знао и обрадио

Воја Марјановић,  

mail: voja-sila@moj-beo-grad.com

Улица Крунска број 59

Улица Крунска број 61

Улица Крунска број 63


Угао улица Крунска број 66 и Кумановске
Ова напуштена кућа чека нове власнике али ће се продати тек онда када јој се обори цена до минимума. Налази се на углу са Кумановском улицом.

Кућа страве Крунска улица број 66

Кућа Добривоја Божића, Улица Крунска број 69
У овој кући је пуне две деценије, до 2015. године, било седиште Демократске странке. Зграда је реституцијом враћена Бранку – Бобу Божићу, сину предратног власника Добривоја Божића и жене му Радмиле Плећевић. Поред ове куће имали су и кућу у Улици Светозара Марковића број 6.
Преносим чаланак од 14 . април 2017.
ОВАКО КОМУНИСТИЧКА СРБИЈА СЕ ОДНОСИ ПРЕМА НЕИСТОМИШЉЕНИЦИМА. И ДАЉЕ БИ КОМУНИСТИ ПРИКРИВЕНИ У РАЗНИМ ПАРТИЈАМА УБИЈАЛИ И ОТИМАЛИ ИМОВИНУ ОНИХ КОЈИ СУ СТВАРАЛИ КРАЉЕВИНУ ЈУГОСЛАВИЈУ. ТО ВАМ ГОВОРИ И ОВАЈ ТЕКСТ О ИЗУМИТЕЉУ И ПРЕЛЕМЕНИТОМ ЧОВЕКУ. МОЈА ДЕДА ЈЕ БИО ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ СА ОЦЕМ ДОБРИВОЈА БОЖИЋА.
Део живота машински инжењер Добривоје Божић провео је у Краљеву, имао на десетине светских патената, створио богатство због којег су га комунисти отерали у изгнанство, а данас причу о њему и Божића кући у Улици Танаска Рајића не зна пуно Краљевчана
„Мудрим људима је свака земља погодна за становање, јер је читав свет домовина њихове душе“. Кажу да је овим речима краљевачки прота Саватије Божић 1947. године испратио у изгнанство свог сина Добривоја Божића и његову породицу. Замерали су Добривоју комунисти што је својим патентима стекао богатство, па су га после Другог светског рата оптужили да је током рата сарађивао са Немцима. Најпре су тражили да се одрекне своје комплетне непокретне имовине, али је он схватио куда ће све то одвести, па је преко ноћи спасавајући главу, са женом и сином Драганом, преко Јадранског мора у моторном чамцу стигао у Италију, одатле у Француску, а онда у Канаду, да са 62 године опет крене испочетка. Занимљив живот Добривоја Божића, и пре, и после тог догађаја, заслужује ову причу.
Овај инжењер машинства, проналазач и конструктор прве савремене кочнице за шинска возила, био је најстарије од десеторо деце мајке Босиљке и оца проте Саватија Божића. Добривоје је рођен у Рашкој, где му је отац био на служби. Кажу да се још у детињству разликовао од друге деце по својој радозналости да упозна свет. Једном је, док још није знао шта је пасош, Добривоје покушао да пређе границу са жељом да путује по свету и постане лађар. Мудри отац саветовао га је да изучи школе и да „тек тада, као учен човек, а не као лађар, путује по свету“, што је млади Добривоје и прихватио.
Породица Божић се због лакшег школовања деце преселила у Краљево. У то време изграђена је и данас позната кућа Божића у улици Танаска Рајића 12, која још увек одолева времену, а проглашена је и за споменик културе.
На срећу малих Божића, Добривоје и његова браће и сестре, живели су у периоду у којем се у Србији образовање посебно ценило, а у школовање младих пуно су улагали и држава, и породице. Петоро Божића завршило је факултете у иностранству, а Добривоје је као сјајан ђак, после Гимназије коју је 1904. године завршио у Крагујевцу, отишао на студије, на Високој техничкој школи у Карлсруеу и потом у Дрездену. Биле су то најбоље високе техничке школе у Немачкој. У његовој биографији остало је записано да му је предавао и чувени конструктор дизел – мотора Рудолф Дизел. Занимљиво је да се, по завршетку студија, Добривоје враћа у Србију решен да стеченим знањем допринесе њеном развитку.
Први инжењерски посао био му је у Српским државним железницама у железничкој радионици Ниш, где истовремено почиње и његов истраживачки рад у области кочења железничких возила. Као инжењер-почетник добија задатак одржавања кочница на Дворском возу. Ту се упознаје са Вестингхаусовим кочницама (произвођене у најпознатијој компанији за производњу кочница за возове тог доба) и уочава њихове недостатке код возова већих брзина и при нагибима пруге.
Истраживачки рад прекинули су ратови.

Међународна конференција одржана у Берлину, дефинише нових 25 техничких услова које мора да испуњава кочница на теретним возовима, а млади инжењер Добривоје брзо уочава проблем и потребе међународног железничког саобраћаја. После непуне две године инжењерског рада поднео је прву пријаву свог патента у Немачкој (зато што Србија тада није имала административну институцију за заштиту патената).
Нажалост, стваралачки и истраживачки рад инжењера у успону прекинули су Први и Други балкански рат, потом и Први светски рат. У највећем дотадашњем рату Добривоје је учествовао као добровољац у артиљеријском пуку Моравске дивизије, а затим у Церској бици. Када су Аустријанци за време рата ушли у Краљево, Добривоје је ухапшен, а затим и осуђен као комит. Заједно са оцем Саватијем депортован је у логор Нежидер у Мађарској. Био је то логор, како су га тада звали, „за српску елиту и за све оне од којих је Аустроугарска стрепела“. У том логору Добривоје остаје заточен скоро до краја Првог светског рата, а онда се, када је оружје коначно заћутало враћа својим истраживањима и послу у Државној железници Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, и то у Загребу, јер је радионица у Нишу уништена за време рата.
О овом логору читајте у опису Јелисавете Начић и Лука Љукаја.
Државну железницу напустио је, када оснива своју приватну фирму, али наставља сарадњу са Министарством железница. Нови патент кочнице железничких возила, пријавио је Међународној унији железница преко железнице Краљевине Срба Хрвата и Словенаца. После низа тестирања, на прузи Загреб–Карловац (пруга у равници) и Лич-Сушак (пруга под нагибом) и великог отпора који су његовом решењу давали Немци и Французи, коначно је признат патент – система кочења и данас познат као чувена кочница „Божић“. Божићева решења кочнице железничких возила још увек су основа за све типове до данас примењених ваздушних кочница у железничком саобраћају, а и данашње кочнице, великих произвођача су управо усавршене копије кочнице „Божић“.
1

Желео је Добривоје да организује производњу тих кочница у својој домовини, али је, након што је постало јасно да у тадашњој краљевини нема услова за то, одлучио да прода лиценцу чешкој Шкоди за 400.000 долара (наводи се и 500.000 златних франака) уз клаузулу да се његовој земљи омогући право да производи кочнице Божић, без надокнаде. Имао је већ 36 година када се оженио сестром свог школског друга адвоката Николе Плећевића, Радмилом.
Захваљујући патентима, растао је банковни рачун породице Божић, па је новац Добривоје почео да улаже у некретнине, истовремено ширећи своју породицу. Добијају сина Драгана и кћерку Весну три године касније. Богати Божићи, новцем стеченим на основу Добривојевих знања и патената купују најпре вилу са двадесетак соба у Крунској 69 (у којој је годинама било седиште Демократске странке), две зграде у београдској улици Светозара Марковића. Купује Добривоје и јахту у Дубровнику, акције на основу којих раполаже неким рудницима на Косову и Метохији, комплексом шума на територији Пећи, учествује у управљању Матарушком Бањом. Предвечерје Другог светског рата породицу затиче у Францукој, где је 1940. године Добривоје поднео патентну пријаву и за млазни мотор. Поједини истраживачи лика и дела Добривоја Божића тврде да постоје и новинарски чланци да је Божић тадашњем војном врху Краљевине Југославије нудио решења млазног мотора као основног погона за надзвучна летећа средства (ракете, авионе или бомбе), али да такав предлог – није прихваћен.
Рат су дочекали у Београду, али одмах по бомбардовању престонице, Немци одузимају вилу у Крунској Божићима. У њу се усељава генерал из команде окупатора, који Божићима остављају сутерен на коришћење. У сутерену је, заправо, без икаквих прихода од друге непокретне имовине живела супруга са децом, док се сам Добривоје, осумњичен за везе са Јеврејима, крио негде у Шумадији. Током рата, Божиће је снашла још једна несрећа: од последица упале слепог црева преминула је њихова петогодишња кћерка Весна. Када је рат завршен, агонија Божића је настављена, јер је убрзо по ослобођењу Добривоја ухапсила нова комунистичка власт, оптужујући га да је сарађивао са окупатором. Из затвора је пуштен на инсистирање Совјета, који су такође исказивали интересовање за његов рад и знање. У страху да ће поново бити хапшен, можда и стрељан, али и невољан да каријеру настави у Совјетском Савезу, одлучио се за бег на Запад.
Преко Јадранског мора Божићи су, кратко се задржавајући у Италији, потом и у Француској, коначно стигли у Канаду. У домовини му је, као оптуженом за колаборацију са Немцима, конфискована целокупна имовина, иако је данас јасно да је оптужба за колаборацију очигледно била само изговор да му се одузме богатство легално стечено проналасцима и патентима. У Канади су Божићи добили и другог сина Роберта (Бранка-Боба). Некако одмах после тог радосног догађаја, живот у немаштини учинио је своје: Добривоје и Радмила се разводе, а он се пресељава у САД. У Америци је живео све до 1964. године, када је одлучио да се заувек пресели у Југославију.
Постоје информације да је Железнички институт у Београду направио изложбу Божићевих дела, а потом изложене експонате поклонио Железничком музеју у Београду, као и да је 1961. године, тада већ 76-годишњи Добривоје започео интензивну сарадњу са „Шинвозом“ из Зрењанина и трстеничком „Првом петолетком“. Након две године преписке са челним људима ових предузећа, Божић добија негативне одговоре и из једне, и из друге фабрике у вези са идејом да у њима почне производња Божићевих кочница. Божић, ипак, не одустаје. Пријављује своје нове патенте Патентној управи у Београду, покушава да успостави сарадњу са Југословенском железницом, али не успева, јер од њих стиже образложење да већ имају лиценцни уговор са произвођачем кочница из Швајцарске. Све то није га омело да одлучи да се врати у домовину. Умро је, изненада, три године касније, 13. октобра 1967. године од последица нелечења дијабетеса. Сахрањен је после три дана на београдском Новом гробљу, тамо где су већ почивали посмртни остаци његове кћерке Весне, брата Милоша и сестре Зорке.
Старији Добривојев син Драган, живи у Јужној Каролини, а млађи Роберт (Бранко или Боб), у Њујорку. Боб је неколико пута долазио у Србију покушавајући да врати некретнине које су припадале његовој породици и у томе је делимично успео, јер је седам деценија после конфискације, Агенција за реституцију донела решење да се наследницима Добривоја Божића врати вила у Крунској улици, коју су годинама користиле српске демократе. Међутим, наследници Божића ни данас званично још нису власници куће, зато што је на решење Агенције за реституцију Државно правобранилаштво уложило жалбу. Чини се да сада поново држава поново жели вилу, уз образложење да та кућа треба поново да постане амбасада. Држава се позива на чињеницу да је некада Крунска 69 била амбасада, прво канадска, потом ирачка.
За то време, вила је готово руинирана, а Боб Божић у њој сада живи без струје, грејања и са дугом од око два милиона динара за електричну енергију, који су настали у време док је објекат користила Демократска странке. Спава у једној од четири собе у којима постоји опасност од урушавања плафона, као и у осталим просторијама. У вили је искључена струја када је рекао да неће и нема од чега да плати дуг који није направио. Сигуран је да би његов отац плакао да може да види шта се дешава, али – не због виле, већ због Србије. Кад је вила остала без струје, остала је и без грејања, а онда су од хладноће попуцале старе цеви и догодило се оно што није смело да се догоди. Демократе не поричу да дугују, али због блокаде у којој је рачун странке, кажу да не могу да утичу на редослед плаћања.
Већ више од годину и по дана траје поступак пред Управним судом, а све до доношења пресуде – Божићеви наследници неће имати право својине на вили у Крунској.
Кућа Божића у Краљеву саграђена осамдесетих година 19. века данас је, као споменик културе, једна од ретких преосталих репрезентативних грађанских кућа из тог доба у граду на Ибру. На њој се налази табла са исписаним текстом да је овај споменик културе под посебном заштитом, али су на кући видни трагови времена.
Нису то заслужили ни Добривоје, ни његов отац – прота Саватије Божић и зато данашњим и будућим генерацијама остаје опомена да Божића кућу рестаурирају. Јер, Саватије је као парох био заслужан за обнављање Цркве Свете тројице, био је иницијатор изградње великог бунара непосредно уз Ибар, како би грађани имали добру и здраву пијаћу воду. У својој аутобиографији прота Саватије писао је и о свом заузимању за подизање Матарушке Бање. Остали су сачувани и подаци о његовим заслугама за отварање краљевачке Гимназије. Своју биографију прота Саватије је издиктирао сину Милији, рударском инжењеру, који ју је послао патријарху Герману. У њој је прота описао још и: образовање аеропланског друштва, оснивање и рад друштва Црвеног крста у Краљеву, образовање болничког курса и подизање радничке школе. У својој аутобиографији прота Саватије писао је и о свом заузимању за подизање Матарушке Бање, а данас када је ова бања, сабласно пуста, без гостију и са објектима који пропадају, просто невероватно звучи чињеница да је десет богатих Краљевчана пре више од једног века прикупило средства да сами оснују бању у Матаругама. Ситуација личи на данашњу: локалне и среске власти и Министарство народног здравља одбили су да уложе средства у изградњу бање на месту за које је (случај је хтео да се то догоди случајно после великих поплава), потврђено да има воду са лековитим својствима. Прота Саватије је у три наврата биран за председника Управног одбора акционарског друштва за управљање Матарушком Бањом и увек се залагао да се профит улаже у изградњу бањских објеката. Бања је национализована после рата.
”Иако нам је национализацијом одузета сва имовина утеха ми је у томе да сам кроз дужи период година радио на подизању једног одличног и спасоносног лечилишта где ће се народ лечити кроз векове”, тако је говорио прота Саватије, који је умро у својој 101-ој години. Вероватно није ни сањао да ће већ трећа генерација после њега и његових савременика који су од Матарушке Бање направили мало чудо, упропастити све што се упропастити могло? Да неће ништа остати за векове…
Да ли је могуће да Краљево или Србија данас немају десет богатих људи који би желели да се удруже и спасу Матарушку Бању?
Радећи ову причу, просто сам осетила потребу да са свим овим новим сазнањима одем до куће Божића у Краљеву, да се у име свих нас данашњих извиним сенима оних који су у тој кући провели живот: Саватије највећи део, а Добривоје довољно да остави неизбрисив траг у животу који га је одвео до оних, још у детињству сањаних даљина. Ако куће могу да делују тужно и усамљено, ова ми је деловала управо тако. Исто је и са вилом у Крунској, са оним усамљеним гробом на Новом гробљу у Београду на којем почива проналазач светског ранга којег је Србија и пре смрти неправедно заборавила, а за живота – малтретирала. Можда су и Саватије и Добривоје Божић, заправо, на време схватили да је највеће постигнуће у животу – да будете оно што јесте у свету који константно покушава од вас да направи оно што нисте. Зато су, можда, животи обојице доказ да животи неких људи личе на Олимпијске игре: једни тргују, други гледају, трећи се боре. Они су изабрали да се боре, ваљало би нешто из те чињенице научити.
М. М. Дабић

Пословна зграда, Улица Крунска

Фотомонтажа Крунске улице

Модерна зграда, Улица Крунска број 90

Куће у Улици Крунској од Коче Капетана ка Баба Вишњиној