Прикупио, читао, понешто знао и прикупио

Воја Марјановић

mail: voja-sila@moj-beo-grad.com

Хаџи Поповац
Ово предграђе налази се између Палилуле, Карабурме и Звездаре, а око Новог гробља и чувене хале „Пионир“ данашње „Александар Николић“.
Није се много развијало због земљишта које је захтевало велику нивелацију. Легенда каже да је име добијено по неком Цинцарину Поповцу, хаџији, који је од Турака купио земљиште, тада веома далеко од града у на њему се населио. Породица је имала интересантну историју везану како за себе тако и за настанак овог дела града. Порекло породице је из Скопља и почеци су од Нишког попа, који је као свештено лице ишао на Христов гроб, на хаџилук у Јерусалим. По тадашњим правилима добија се титула Хаџи, која би по нашки значила поклоник који је Исуса посетио са благословом Божјим, па је презимену додато Хаџи.
Син Нишког попа јесте Таса Татарин, лични и дипломатски курир на коњу у служби кнеза Милоша. Јашући на коњу преносио је поверљиве пошиљке до Цариграда и натраг. Одмарао се у мензуланама, местима налик данашњим поштама. По попису из 1840. уписан је ка Таса Татарин, а две године касније као Таса Хаџи Поповић. Био је један од оснивача прве женске школе.
Један интересантан податак. Доласком на власт кнеза Александра Карађорђевића успостављају се трајна презимена, односно породице морају да носе презимена по очевом имену. Тако је Тасин син Никола понео презиме по деди Никола Хаџи Поповић. Био је школован човек који је у то време завршио чак два факултета један у Београду а други у Паризу. Оженио је Катарину, сестру великог фотографа и хроничара града Анастаса Јовановића. Породица је поседовала огромно земљиште које је Булбулдерским потоком било одвојено од града. Било је толико велико да се у земљишним књигама водило као земљиште од 46 дана орања и садржало је њиве и винограде. Ништа није смело да се гради у близини гробља на удаљености од 1. километра. Када се закон променио Никола је испарцелисао и почео продају плацева за насељавање породица. Посед им је био чак до Копитарове градине и ћеркама је сазидао две куће у Хиландарској улици. Куће су срушене у току рата, а биле су, отприлике, на месту где је трафо станица на углу Хиландарске и Копитарове градине.
Улица Рузвелтова
Ова улица је једна од најпрометнијим и почиње од Вуковог споменика и завршава се код Новог гробља где се наставља у улицу Мије Ковачевића које иде ка Карабурми. Рузвелтову улицу су: од 1888. до 1896. називали Пут ка Новом гробљу; Од 1896. до 1946. назив је био Гробљанска; Од 1946. носи назив Рузвелтова по председнику САД Френклину Делано Рузвелту који је 1944. по четврти пут изабран за председника али није доживео победу савезника у Другом светском рату. Дакле, владао је САД од 1932. до 1945. године.
Ново гробље је гробље у Београду. Налази се у Рузвелтовој улици, а настало је 1886. године, као треће гробље у Београду за сахране по хришћанским обичајима.
Ново гробље је, на месту на којем се и данас налази, први пут убележено на плану Београда из 1884. године. На новом градском гробљу завршетак уређења био је 1886. године. Тако је Ново гробље постало и први плански регулисан простор те врсте у Београду. Почетак његовог функционисања означава велику прекретницу у савремном комуналном уређењу и животу града.
Године 1893, подигнута је гробљанска црква Светог Николе, задужбина Драгиње и Станојла Петровића, по пројекту Светозара Ивачковића. Иконостас цркве дело је Стевана и Полексије Тодоровић, а фреске Андреје Доменика.
Иако је формирано као српско православно гробље и у периоду између два светска рата, додељивањем посебних парцела, било је решено сахрањивање грађана осталих вероисповести – католика, протестаната, јевреја, муслимана. Такође, Русима који су дошли у Србију након Октобарске револуције додељене су посебне парцеле. Почетком 1930-их подигнута је и модерна мртвачница у неовизантијском стилу по пројекту архитекте Рајка Татића.
Први меморијални споменик на Новом гробљу је Српска костурница, изграђена 1907. године, у којој су са Старог ташмајданског гробља, код цркве Светог Марка, пренети посмртни остаци ратника из српско-турских ратова и српско-бугарског рата и налази се у близини цркве Светог Николе. Посебну знаменитост Новог гробља чине војничка гробља где су сахрањени погинули у балканским ратовима и Првом и Другом светском рату. Овде почивају припадници српске и савезничких армија, али и ратних противника Србије, па се као посебне целине издвајају француско, руско, италијанско, аустро-угарско, бугарско, немачко и енглеско војно гробље. Такође, овде су сахрањени београђани погинули у бомбардовањима Београда априла 1941. и априла 1944. године.
Две засебне целине на Новом гробљу представљају гробље бораца НОР-а, изграђено 1959. године по пројектима архитекта Богдана Богдановића и Светозара Личине, и Алеја заслужних грађана изграђена 1965. године по пројекту архитекте Светозара Личине.
У Алеји заслужних грађана су појединачне и скупне гробнице, у којима су сахрањени академици, књижевници, глумци, генерали, народни хероји и друге познате личности. У Алеји великана нема скулптура ни других уметничких дела.
У Алеји су сахрањени: сликари Петар Лубарда и Стојан Аралица, Петар Добровић, Паја Јовановић, Надежда Петровић…
Књижевници Данило Киш, Иво Андрић, Милош Црњански, Скендер Куленовић, Радоје Домановић, Ђура Јакшић, Петар Кочић, Лаза Лазаревић, Симо Матавуљ, Бранислав Нушић, Бранко Миљковић, Душко Радовић, Милан Ракић, Исидора Секулић, Стеван Сремац, Бора Станковић, Бранко Ћопић, Коста Христић, Милош Црњански….

Руски некропољ
Око спомен-костурнице бораца из Првог светског рата налази се Алеја народних хероја Југославије, у којој су поред народних хероја, сахрањене и друге истакнуте војне и политичке личности из периода СФРЈ. Неки од сахрањених у овој Алеју су: Виктор Бубањ, Иван Гошњак, Коста Нађ, Никола Љубичић, политичари Вељко Влаховић, Спасенија Цана Бабовић, Крсто Попивода, Владимир Роловић, Зоран Ђинђић, Александар Ранковић, Слободан Пенезић Крцун, Славко Родић, Ђоко Јованић, Илија Гарашанин, Милан Грол, Никола Пашић….
Глумци Драгомир Бојанић Гидра, Рахела Ферари, Мија Алексић, Љуба Тадић, Стево Жигон, Драган Николић, Милена Дравић, Павле Вуисић, Добрица Милутиновић, Миодраг Петровић Чкаља, Зоран Радмиловић, Данило Бата Стојковић, Жанка Стокић, Бојан Ступица, Љуба Тадић, Мира Траиловић, Рахела Ферари…
Војвода Узун Мирко Апостоловић, Петар Бојовић, Павле Јуришић Штурм, Живојин Мишић, Радомир Путник….
Академици: Матија Бан, Владан Ђорђевић, Александар Дероко, Павле Савић….
Композитори и музичари: Станислав Бинички, Милан Младеновић, Стеван Мокрањац, Стеван Христић…
Илија Милосављевић Коларац, Мика Алас, Јован Цвијић….
Спортисти: Радивоје Кораћ, Драган Манце, Владимир Дурковић….

Руски некропољ

Тачно преко пута главног улаза у Ново гробље налази се Гробље ослободилаца Београда на којем је сахрањено 2944 бораца НОВЈ и 961 борац Црвене армије, који су погинули у борбама за ослобођење Београда. Поред Гробља ослободилаца налази се Јеврејско гробље, на коме се налази споменик палим јеврејским борцима у ратовима 1912-1919. године, костурница јеврејских избеглица из Аустрије и споменик јеврејским жртвама нацистичког терора и борцима палим у НОБ-у 1941-1945. године, рад архитекте Богдана Богдановића.
Оно што меморијално-просторну и споменичку целину Новог гробља издваја као значајну културно-историјску појаву, јесте изузетно богатство скулптурних споменика, дела српских и југословенских вајара, од најстаријих до савремених. Овде се налази 900 скулптуралних споменика чији су аутори око 80 истакнутих уметника. Ради се углавном о бистама и плакетама, у бронзи или камену, поред одређеног броја рељефа симболичне садржине.

Најстарија генерација вајара овде је представљена делима Ђорђа Јовановића и Симеона Роксандића.
Ђорђе Јовановић има овде преко 35 изложених дела, ствараних од краја 19. века до тридесетих година 20. века. Међу најзначајније спадају женске фигуре на гробу Симе Матавуља из 1910, а од каснијих радова споменици др Лази Пачуу и Живојину Мишићу.
Симеон Роксандић је на овом простору заступљен са своја три рада. Хрватски вајар Рудолф Валдец је представљен једним рељефом у бронзи симболичне садржине, а Иван Мештровић својим четири рада, од којих је најпознатије попрсје Николе Пашића. Словеначки вајар Лојзе Долинар заступљен је на Новом гробљу са четири своја остварења. Већа заступљеност је београдских вајара. Сретен Стојановић је заступљен са преко двадесет скуплтура, од којих је најпознатија фигура и рељеф на гробу књижевника Петра Кочића. Драган Арамбашић заступљен је са четири рељефа у бронзи, а Петар Палавчини оставио је овде својих дванаест дела, од којих су најпознатија „Дечак с фрулом“, рељеф на гробу Стевана Мокрањца, и попрсје Олге Коњевић. Једна од првих жена у Србији која је живела и радила у Паризу, Вука Велимировић, заступљена је овде попрсјем на гробу Веље Вукићевића, рађеним у Паризу и са два рељефа у бронзи. Риста Стојановић је представљен са четири своја рада, од којих је најпознатији „Клечећи женски акт“ у камену на гробници трговца Јована Јанковића. Живојин Жика Лукић је овде оставио преко двадесет плакета и остале радове попрсја, рељефе и скулптуре на костурници браниоцима Београда 1915. године, подигнутој на месту српског војног гробља. Од новијих уметника, ту су дела Фране Менегела Динчића, Стевана Баднарова, Отоа Лога, Небојше Митрића, Михаила Пауновића и других.

На фотографији је угао улица Рузвелтове и Димитрија Туцовића код надвожњака око 1960. године.

Преносим вам из часописа „Задужбинар“, број 2 чланак:Задужбина Раде и Милана
Један од највећих добротвора Универзитета у Београду, Милан С. Вукићевић, рођен је у Београду. После завршетка Правног факултета запослио се у суду. Био је помоћник управника вароши Београда, члан Државног савета, радио је и у Главној контроли Краљевине СХС. Годинама је био члан и председник управних одбора банкарских и индустријских предузећа и биран је за народног посланика. Као осведочени родољуб, учествовао је у Првом светском рату, из кога је изашао као капетан друге класе. Тестаментом који је написао, целокупну имовину – кућу у Ресавској бр. 9 и две куће у Рузвелтовој бр. 20 (раније Гробљанска и Гетеова), имање у Винчи и виноград на Бањици – наменио је да, после смрти супруге, припадне Пољопривредном и Медицинском факултету Универзитета у Београду. Поштујући његову последњу вољу, те године су основане две задужбине: Задужбина Јевросиме, Симе и Милана Вукићевића, у помен његовим родитељима, и Задужбина Раде и Милана Вукићевића, у помен супруге Радмиле. Сахрањени су у Београду, у крипти цркве Светог архангела Гаврила, коју је подигао у спомен на српске ратнике погинуле у Првом светском рату. После Другог светског рата имовина Задужбине је национализована. Решењем Министарства културе Републике Србије Универзитет је обновио рад Задужбине Раде и Милана Вукићевића. Њену имовину чине кућа и седам зграда у Ресавској улици бр. 9 у Београду, укупне површине 1.719м² и кућа и дворишна зграда у Рузвелтовој улици (раније Гетеовој) бр. 20, укупне површине 1.016 м². Упркос великим напорима, Универзитету је враћен само део станова и локала у тим зградама. Приход од њиховог издавања намењен је унапређивању здравства на Универзитету у Београду. Циљ Задужбине је унапређивање здравства на Универзитету. Средства од издавања у закуп стамбеног простора користе се за унапређивање рада Завода за здравствену заштиту студената, партиципацију у трошковима лечења и опоравка студената, здравствено просвећивање студената и запослених на Универзитету, учешће у финансирању пројеката чији је предмет истраживања здравље младих, посебно студентске популације, унапређење здравства запослених на Универзитету, као и друге облике помоћи које утврди Одбор Задужбине.

Зграда Петра Јанковића (Солид), Албанске споменице број 17

Преносим вам сајт „Штампа из Љубиног киоска“ где господина Љубомир Бранковић приказује кафану „Косовски божури“ када кафана још није срушена а то је јануар 1962, године. Приземне куће су срушене око изграђених солитера.

На углу улица Гробљанске, данашња Рузвелтова, и Светог Николе, поред Новог гробља далеке 1932. отворен је бифе „Промаја“, претеча данашњих кафића. Био је уточиште за мужеве који су бежали из кућа. Кажу да је био толико мали да је могао да угости само једног госта. На фотографији је поносни власник Љубомир Д. Ивановић. Преузео са интернета.

Преносим вам сајт „Штампа из Љубиног киоска“ где господина Љубомир Бранковић приказује Завршене павиљоне у Цвијићевој улици, 1949. године.

Професорска колонија

Трошне куће ругло престонице и стари и оронули објекти порушени су у Цвијићевој, Прерадовићевој, Здравка Челара и Мије Ковачевића и на тим локацијама је за годину дана изграђено око 200 станова. На Палилули, нажалост, има још мало простора за градњу.
Преносим чланак из Политике од 17.03.2008. године.
Ова просторно културна целина обухвата простор од улице Митрополита Петра, преко улице Чарли Чаплина, Браће грим, Лубе Стојановића и Јаше Продановића до Цвијићеве улице. Професорска колонија је изграђена у складу са теоријом и праксом градњи вртних градова. Оснивачи и житељи су били професори и асистенти Београдског универзитета, од којих су 23. били доктори наука, а 15. академици. По Генералном урбанистичком плану Професорска колонија се градила од 1923. до 1941. године.
Улица Љубе Стојановића

Симо Ц. Ћирковић: „Надимци старих Београђана 1830-1940“ о њему пише: „ С 36 година Љубомир Стојановић, Мостарац по дедовини, постао је академик. Био је то човек лепог изгледа. Једини порок му је био дуван. Страсно је пушио и то увек на муштиклу. Није имао интимних пријатеља, био је на своју руку. Помало задрт, говорио је кратко и одважно. Ретко коме би уделио осмех и пажњу. Ходио је као стрела, хитар попут ветра. Отуда и надимак Љубо Вјетар. Био је окорели нежења, хранио се у „Касини“ и био изнад свега моралан и честит. Поред професуре, ушао је у политику. Био је министар, председник владе, државни саветник. Умро је у Прагу, у Чешкој где је и сахрањен.“

 

Када је 1909. дошао у Београд, велики научник Милутин Миланковић живео је у првој кући до хотела „Москва“ у Балканској улици. Ту су Фердинард Бојмел и жена му држали самачки хотел. У дворишту су држали кокошке, гуске, патке и ћурке чије се гагтање чуло чак до Теразија. Сам Миланковић је пројектовао кућу, у Професорској колонији у Љубе Стојановића. На њој је данас спомен-плоча и у приватном је власништву – каже Славко Максимовић, председник Удружења „Милутин Миланковић“ у чијим је просторијама у Београду у току стална изложба посвећена делу и животу великог научника. Миланковић је умро у Београду 1958. године, а осам година касније испуњена је његова последња жеља и његови посмртни остаци пренети су у родни Даљ.
До краја живота поштовао је бечке манире. Бријао се два пута дневно. Пре и после спавања. Бечки обичај. Прво бријање је из поштовања према послу, а друго из поштовања према жени. У један сат иза поднева налазио би се са женом, сином и дадиљом Немицом у ресторану Коларац. Ту ручају.

– Пред почетак Великог рата венчао се са Христином Топузовић. Била је пет година млађа, клавир је учила у Женеви, а соло певање у Минхену. Очух јој је био лични лекар краља Петра. „Били су, нема сумње, два егзотична цветка у малој вароши. И мајка је дала сагласност на женидбу са Христином Тинком како су је звали. Кренули су бродом Дунавом на брачно путовање – у Даљ, па Беч, али су Миланковића ухапсили у родном месту и одвели у логор. Тек након интервенције многих угледних људи, биће интерниран у Пешту. Тамо му је омогућено да се бави науком, користећи и библиотеку Мађарске академије наука. У Пешти ће им се родити и син Василије. Након пет година вратиће се у Србију, бродом „Гизела“, истим оним којим су и кренули на медени месец – наводи Максимовић.

Да није кренуо у Даљ на брачно путовање, рат би га затекао у Србији. Био би мобилисан и кренуо са војском преко Албаније. Тешко да би и један редак написао, а тамо је написао основе космичке теорије.

– Још за живота је своју архиву оставио Српској академији наука и уметности. На дигитализацији грађе радимо већ три године и ове би требало да у Удружењу буде отворен центар где ће бити могућ приступ разним документима – каже Максимовић.

У његовом животу било је много тога занимљивог, а ово је само део тога.

На почетку своје каријере био је успешан грађевински инжењер и директор бетонског предузећа у Бечу. У име тог предузећа пројектовао је бетонске тунеле за канализацију, односно, савски колектор. Био је пожељан младожења, многе удаваче Беча су га желеле за мужа. Сетио се мајчиних речи: „Чујем да се намераваш оженити једном Бечлијком. Преклињем те да то не чиниш! Отуђиће те од породице, родбине и рода.“. Рекао је: “Осећао сам се као стабло пресађено у туђу земљу које је почело да пушта дубоко корење.“ То га је постакло да се врати у Србију и почиње да ради као професор примењене математике у Београду.

Миланковић је творац досад најпрецизнијег календара, у којем је календарска година свега 2 секунде дужа од садашње године. На Васељенском сабору у Цариграду 1923. његов календар ће бити прихваћен, али не и у потпуности примењен – каже Максимовић. Морам да вам испричам једну занимљивост. Био је члан наше делегације на Сабору. Сви су прихватили његов календар, осим СПЦ чији је званичан члан. Тако ми имамо у употреби црквених празника стари календар.

Један интересантан податак. Пре тачно, једног века армирани бетон замењује опеку и гвоздену конструкцију. Свих 19 мостова на деоници пруге Ниш-Књажевац грађени су од армираног бетона по истом моделу. Тиме је држави уштедео доста новца, а тражио је да му се плати само 600 динара за пут до Беча. Међутим, почео је Балкански рат и за тај новац је купио опрему. Средином двадесетих година радиће и велике хангаре на свим војним аеродромима Краљевине – каже саговорник.

Три године пред смрт Миланковић објављује рад “Вавилонски торањ модерне технике” који одговара на питање до којих висина бисмо се могли попети. Замислио је грађевину сазидану од бетона, полупречника основе 112,84 км и висине 21,646 км, а што представља теоријску границу висине која се због грађевинске статике не може прекорачити. Торањ би имао широку платформу на врху за метеоролошку и астрономску опсерваторију.

– Резултате свог рада објединио је у делу „Канон осунчавања и његова примена на проблем ледених доба“. Само што је одштампан, Београд је бомбардован 1941. године. Књига је нађена испод рушевина и касније доштампана – каже саговорник.

Саградио је бетонски лук дугачак 40 метара за авионски хангар на Тошином бунару између Студентског града и бивше Индустрије мотора и трактора, ИМТ. Хангар је тако чврсто урађен да га ни бомбардовање из ваздуха нису урушили.

После рата син му Василије, Васко емигрира у Аустралију, где је тешко живео, радећи физичке послове, да би прехранио своје двоје деце. Милутинова каријера у Титово доба је таворила. Проглашен је за противника марксизма и лењинизма и скрајнут је из јавног живота. Познатији је у свету него у својој земљи. Тек од деведесетих година прошлог века стидљиво поче да се о њему пише и доби коначно и заслужено своју улицу на Новом Београду. Опширније читајте у линку Нови Београд.

 Улица Османа Ђикића

Угао Улица Османа Ђикића 24 и Стеријина 10
Улица Османа Ђикића 24 и 26 и мали паркић