Прикупио, читао, понешто знао и обрадио

Воја Марјановић

mail: voja-sila@moj-beo-grad.com

Пашино (Лекино) брдо

У питању је велико брдо и насеље које се налази у јужном делу града, изнад Душановца, а простире се на две градске општине, Вождовац и Врачар. Назив Пашино брдо појављује се у првој половини 19. века током Првог српског устанка када су устаници 1807. године, далеко изван града, на Шареном извору сустигли београдског Сулејман-Пашу. Извор, а касније чесма, је временом добио назив Пашина чесма, а потом и брдо. Ипак, данашње схватање појма Пашино брдо не подразумева простор где се налази ова чесма, јер се она налази ка Звездари.

После Другог светског рата, назив је промењен у Лекино брдо, по Александру Леки  Ранковићу, комунистичком функционеру и народном хероју.

Маринкова бара
Маринкова бара окружена је ауто-путем Београд-Ниш и налази се у долини Мокролушког потока. Граничи се са насељима Душановац на северозападу, Браће Јерковић на југу, насељем Медаковић на југоистоку и истоку и насељем Коњарник на северу преко ауто-пута.

Као насеље, Маринкова бара потиче из 1920-их и 1930-их, када је мало село било у источном предграђу Београда. То је углавном насеље са заједничким двориштима малих, индивидуалних кућа. Већина становништва су Роми, али као што је старо насеље, оно је у потпуности урбанизовано и на тај начин не спада у неформална насеља.

Сива Стена је јужни продужетак Маринкове баре, раније је била један исти крај. Данас је то центар насеља око улице са истим именом, која спаја улице Браће Јерковић (на западу) и Заплањску (на истоку).

У овом крају се налази Централно гробље које је подигнуто 1939. Од 1960. Сива Стена је урбанизовано у савременим насељима Медаковић 1 и Браће Јерковић. Данас, Сива Стена чини везу између урбаног насеља Маринкова бара, Медаковић 1, Браће Јерковић, Душановац и Вождовац.

Друштво за улепшавање предграђа Петра Мркоњића и околине подигло је јула 1939. Дом културе у Ђакона Авакума 26. Ово је било најсиромашније предграђе али “нигде се не пева толико као у Маринковој бари”. Главна активност Друштва било је проповедање трезвености. Након расељавања Јатаган мале, велики број људи се преселио у овај крај.

Душановац

 

Душановац је насеље које је добило име по Душану Спасићу, власнику имања на коме су никле прве куће. Он сам је подигао кућу за одмор далеко од градске вреве.

Граничи се са насељима Пашино брдо на северу, Аутокоманда на западу, Браће Јерковић на југу, Коњарник на истоку и Вождовац на југозападу. Простире се уз Аутопут и Устаничку улицу, између петље на Аутокоманди и Шумица, односно улице Грчића Миленка.

Као предратно предграђе Београда, насеље је настало 1920. на тадашњој источној граници града. Међутим, пре Другог светског рата насеље је било потпуно урбанизовано и чинило је континуирану урбану област са остатком града.

Почетком 1960-их и 1970-их, нова насеља су се развијала ка истоку, попут насеља Шумице и Коњарник, која су повезивала Београд у једно континуирано урбано подручје са тадашњим селима Мали Мокри Луг, Велики Мокри Луг, Калуђерица, Лештане, Болеч и Винча, тако да је данас Душановац ближи центру Београда него источном крају града.

Душановац је увек био подручје становништва радничке класе, претежно насељеним у малим и средњим кућама са двориштем. То је углавном стамбено насеље без већих индустријских објеката. Међутим, кроз насеље је 1974. године изграђен ауто-пут Београд — Ниш, поделивши га тиме на два дела. Уз сам ауто-пут су почели да ничу велики продајни салони аутомобила, излагачки салони, ресторани и други комерцијални објекти који се на овом месту граде и дан данас. Једна од главних градских пијаца, Душановачка пијаца, смештена је такође тик уз ауто-пут.

Подручје на северу, између ауто-пута и Устаничке улице, претворено је у административни центар, у коме се налазе СО Вождовац, полиција, ватрогасци, хитна помоћ локалног клиничког центра, cтадион ФK Вождовац, Пети општински суд у Београду и специјални одељак Врховног суда Србије за организовани криминал и ратне злочине (бивши Врховни војни суд Југославије).

Тешко можемо замислити да је Улица Устаничка била оволико широка. Тролејбус „13“ на станици испред Општине Вождовац, педесетих година прошлог века.
Нова спомен плоча страдалим Јеврејима и Ромима, рада Александра Нећака на три језика.

Део Душановца представљају Топовске шупе, ненасељени простор на коме су крајем 19. века подигнути објекти за смештај топова. Топовске шупе је назив првог концентрационог логора за Јевреје и Роме у Београду који је постојао током Другог светског рата и налазио се на Аутокоманди а у којем је, у периоду од августа 1941, када је почело масовно хапшење Јевреја у Београду и околини, па до децембра 1941, када је овај логор престао са радом, било смештено око 4.000 људи, највише Јевреја из Баната а затим и Рома. Сви су проглашени за таоце и дневно је по неколико стотина одвођено на стрељање.
Прво обележавање логора је извршено 1951. године када је постављена спомен-плоча „палим друговима за слободу отаџбине“, али без констатације да је ту био логор. Између 1994. и 2007. једна спомен- плоча је грешком, незнањем или немаром стајала на уласку у трамвајске шупе у Булевару краља Александра. Спомен-плоча заточеним у овом логору је постављена 2005. и украдена је. Када је пронађена враћена је Јеврејској општини која није поставила ту плочу већ је 2019. постављена нова плоча. Толико о пијетету према страдалим жртвама било које вере и националности.
Како смо изложени пропаганди да мо за сва зла ми Срби криви, рећи ћу нешто и о логорима.
Концентрациони или сабирни логор је врста затвора која је створена за политичке противнике, припаднике појединих етничких или религијских група, цивила из критичног војног подручја или било коју групу људи. Концентрациони логори најчешће се стварају током рата, и затвореници налазе се у притвору најчешће без појединачног судског процеса, већ по неким ширим критеријумима.
Први концентрациони логор на свету појавио се за време Трећег кубанског рата за независност крајем 19. века, када је шпански војни гувернер Валеријано Вејлер наредио присилно исељавање и затварање сељака и њихових породица са подручја где су деловали кубански побуњеници. Због лоших услова и претрпавања умрло је много затвореника.
Британци су користили концентрационе логоре за време Бурског рата такође крајем 19. века, у којима су затварали жене и децу у 31 логора широм Јужноафричке Републике. Због лоших услова живота у логорима и слабе исхране умрло је преко 28.000 жена и деце.
Аустроугарска је током Првог светског рата интернирала неколико дестина хиљада присталица ослободиначких покерта поробљених народа. Један од највећих концентрационих логора у Аустроугарској су биле Јиндриховице, Терезијенштат, Арад, Сопрањск и Добој. Истовремено су Британци затварали Немце британске држављане.
У СССРу је у раздобљу култа личности од 1923. у радне логоре на северу земље депортовано, поред криминалаца и људи који су се стварно огрешили о законе нове револуционарне власти и много недужно окривљених жртава стаљинистичког насиља. После 1945. тамо су послати колаборационисти и војници разних фашистичких формација.
Између два рата фашистички и диктаторски режими оснивају концентрационе логоре ради обрачуна са политичким противницима (Немачка, Италија, Шпанија….) После шпанског грађанског рата затварани су антифашисти и борци републиканских снага у логорима које је основао фашистички режим генерала Франциска Франка. У Француску је 1939. интернирано око 500.000 шпанских републиканских бораца и избеглица. У Италији за време фашизма логори су били Липарска острва, Тревизо, Трст, Падова, Скадар, Раб у којима је са територије Италије, Југославије и Албаније било смештено око 150.000 југословенских држављана, не рачунајући интернирце Истре, Трста и Горице пре 1941.
Дошавши на власт у Немачкој 1933., нацисти су одмах приступили ликвидирању политичких противника. На иницијативу председника пруске владе и шефа пруске тајне полиције Хермана Геринга формирани су концентрациони логори Дахау, Матхаузен, Бухенвалд, Равенсбрик, Флосенбург. Формално су то били казнено-радни логори, али су у њима биле мучене и убијане присталице радничких странака Немачке и Аустрије, као и Јевреји. Од 1936.власт над логорима преузео је Рајхфирер СС трупа Хајнрих Химлер и СС Totenkopfvebände (СС одреди мртвачких глава).
Током Другог светског рата обе стране држале су концентрационе логоре, но силе Осовине користиле су концентрационе логоре за масовно истребљивање непожељних етничких скупина, где су Јевреји, Роми по фашистичким теоријама расно безвредни и непожељни као и Словени, као и политичких непријатеља. Од 1939. до 1945. број логора се повећавао, а нарочито логора за непосредно ликвидирање затвореника, од којих су најпознатији они на територији окупиране Пољске (Освјенцим (Аушвиц), Треблинка, Мајдан и др.). Службено они су били Sonderlager (посебни логори), а неслужбено Vernichtungslager (логори уништења). Укупан број оба типа логора, њихових испостава, гета и радних логора било је у Немачкој и окупираним земљама око 2000. Затвореници су радили као робовска радна снага у ратној индустрији.
Изгладнели и злостављани масовно су умирали од болести и изнемоглости. На многима су вршени и медицински експерименти (вивисекција, стерилизација, кастрација, цепљење заразним бактеријама, провера неиспитаних лекова). Болесни, немоћни и неспособни за рад, уколико нису ликвидирани на путу, убијани су у логору, а транспорти заробљеника за непосредну ликвидацију, одмах по доласку, одлазили су у гасне коморе и крематоријуме. Убијеним су вађени златни зуби, а женска коса је коришћена у индустрији. Рачуна се да је у тим логорима убијено 11.000,000 логораша, од тога 6 милиона Јевреја. Задужен за “кончно решење јеврејског питања” (Endlösung der Judenfragen) имао је Адолф Ајхман који је осуђен и погубљен у Израелу 1962. У логорима су деловале и илегалне антифашистичке организације, које су организовале, саботаже, бегове и побуне, те припремале затворенике за тренутак ослобођења.
По угледу на Немачку и Италију Краљевина Југославија је почела отварати концентрационе логоре за антифашисте и комунисте. Први такав логор отворен је 1935. у Вишеграду. Неке су преузели за време окупације Немци, односно квислиншки режими, сарадници окупатора, усташе у Хрватској и Недићева Специјална полиција у Србији. У току рата квинслиншки режими су претворили ове логоре у монтструозне установе за уништавање људи. У наставку дат је преглед свих логора на територији Југославије по азбучном реду:
Бањица крај Београда (5. јула 1941 — новембар 1944, је логор који је био под управом Недићеве Специјалне полиције, под врховним надзором немачког Гестапоа. Рачуна се да је од око 100.000 затвореника убијено око 80.000. Присталице НОП-а стрељани су Јајинцима (где је крајем 1943. окупатор спалио 68.000 лешева) и у Јабуци код Панчева. Део бањичких логораша убијен је у и у аутомобилима-гасним коморама.
Билећа (јануар-новембар 1940). На основу противуставне уредбе владе из 1939, без судске пресуде управно-полицијске власти слале су у овај логор комунисте и антифашисте.
Даница у Копривници (после априла 1941). До првог ослобођења Копривнице у новембру 1943. усташе су ликвидирале неколико хиљада људи.
Ђаково У Славонији од априла 1941. Логораше (већином Јевреје) усташе су деломично побиле, а већим делом транспортовали на ликвидирање у коннцентрациони логор Јасеновац.
Јадовно код Госпића отворен априла 1941. Усташе су од маја до августа 1941. ликвидирале око 72.000 логораша, који су затим бачени у јаму Јадовно, а делимично и у јаму крај села Ступачиново. Један део логораша превезен је на ликвидирање у друге логоре.
Јасеновац је највећи концентрациони логор у окупираној Југославији, који су усташе основале у тзв НДХ у лето 1941., по угледу на нацистичке логоре за масовно уништавања људи. У логору су примењиване методе понижавања, терора и дивљег уништавања мушкараца, жена и деце, убијање затвореника хладним и ватреним оружјем, изгладњавањем до смрти (у „Звонари”), вешање и спаљивање у такозваним Пицилијевим пећима (названим по инжењеру Пицилију, заповеднику радне службе у логору) до масовних убијања на „Гранику“ где су усташе измрцварене жртве бацали у Саву. У овом логору убијено је неколико стотина хиљада Срба, Јевреја, Рома и Хрвата. У устанку 23. априла 1945 погинуло је око 2000 логораша, а спасло их се само неколико стотина.
Јастребарско (од 1941). Усташе су убиле неколико хиљада затвореника.
Керестинец (од 1940 до јула 1941). У тај су логор полицијске власти слале антифашисте и комунисте, а после слома Југославије преузеле су га усташе. Међе првима су стрељани Огњен Прица, Отокар Кершовани., Божидар Аџија и још 7 комуниста. Након неуспелог бега преосталих 86 логораша, већина њих је ликвидирана.
Лепоглава, затвор, а од 1940 и концентрациони логор, у који су смештани комунисти и антифашисти из Хрватске без суђења. У априлу 1941 предат је усташама са политичким затвореницима. У јулу 1943 јединице НОВЈ су га заузеле и ослободиле око 100 затвореника.
Острво Молат. За време италијанске окупације у току Другог светског рата на острву се налазио велики концентрациони логор, у којем су били затворене породице, осумњичене као помагачи НОП-а.
Острво Паг (Слано: од 1941)). Усташе су ликвидирале неколико хиљада затвореника.
Острво Раб. Италијански фашисти су на острву основали концентрациони логор у којем је у часу капитулације Италије септембра 1943. било затворено 4.390 људи. После ослобођења њих око 900 формирало је Рабску бригаду, која је касније пребачена на копно у саставу НОВЈ.
Сајмиште (старо), немачки концентрациони логор у Земуну (1941—1944). Под управом Гестапоа иако је Земун октобра 1941 предат НДХ., Немци су задржали своју управу. Од 90.000 затвореника настрадало је око 40.000 (најпре Јевреја, а затим бораца НОВЈ и антифашиста.
Сисак, од 1941 ликвидирано неколико хиљада људи. Постојао је и посебан, Дечји логор у Сиску у коме је убијено између 1.300 и 3.000 деце.
Смедеревска Паланка (1940 и 1942-44). Основан 1940, када су у њега затварани без суђења антифашисти и комунисти. У време немачке окупације био је то такозвани „Завод за принудно васпитање омладине“. Чувала га је колаборационистичка Српска државна стража, под контролом Специјалне полиције и немачког Гестапоа. Затвореним омладинцима (1270 логораша) држали су профашистички колаборационити предавања да их преваспитају.
Сремска Митровица (од 1941). Од усташких власти у том логору је страдало око 10.000 затвотрника. Августа 1941 уз помоћ КПЈ успела је побећи група антифашита.
Стара Градишка (1941—1944)је у правом смислу била филијала концентрационог логора у Јасеновцу. У њој су усташе побиле око 75.000 људи већином антифашиста Срба, Јевреја и Хрвата.
Хрушћица, код Травника (од 1941). Затворенике већином Јевреје усташе су их мањим делом побиле, а већину су транспортовали у логор уништења Јасеновац.
Црвени крст у Нишу (1941—1944). Затварани су Срби, Јевреји, симпатизери НОП-а, заробљени патизани, углавном из источне Србије. Од 20.000 затвореника око 10.000 је стрељано на оближњем брду Бубањ. Логором је управљала Недићева Специјална полиција уз надзор Гестапоа. За побуне у фебруару 1942. успело је побећи око 100 затвореника, док су многи тада погинули.
Шабац. Крајем септембра 1941 немачка војска основала је концентрациони логор, кроз који је прошло око 30.000 становника Мачве. Затвореници су углавном узимани као таоци са стрељање из одмазде.
До пре пар деценија врло мало се знало о „Топовским шупама“. Због тога ћу мало више описати овај први концентрациони логор за Јевреје и Роме. Трајао је од августа до децембра 1941. године. У логору је било смештено око 4.000 Јевреја из Баната и Рома.
У некадашњим касарнама за смештај артиљеријског оруђа је био овај логор. То је простор између аутопута и Улице Табановачка број 1, где је ресторан „Спорт“.
За време окупације у две коњушнисе су били смештени избегли Срби њих око 1.200. „Коло српских сестара“ су слале сваких 8 дана жене које су доносиле храну и одећу.
Овај логор је почео са радом само месец дана после првог Бањичког логора. Из њега су слати на масовна убиства у Троструки сурдук на Бежанијској коси, у место Јабука у околини Панчева, у Бањички логор, а жене, деца и стари су ликвидирани у логору на Старом сајмишту.
Према подацима је око 6.280 жена и деце у логору Старо сајмиште убијено. Окупирана Србија је проглашена Judenrein или „очишћена од Јевреја“. Тако је окупирана Србија после Естоније друга држава у Европи за коју је Хитлеру послат извештај да је „јеврејско питање“ завршено и решено.
Преузето са Википедија.
Ауто-команда
Аутокоманда је градска четврт у Београду, а такође и петља на аутопуту који пролази кроз Београд. Налази се на тромеђи градских општина Вождовац, Савски венац и Врачар. Граничи се са насељима: на северу Неимар и Карађорђев парк, на истоку Душановац, на југу Вождовац и на западу Дедиње. Најзначајнији објекат у насељу је једна од две велике петље у центру Београда, а друга је Мостарска петља. Налази се на ауто-путу Београд-Ниш, који пролази кроз градско језгро, што и данас изазива расправе, иако је првобитно ауто-пут замишљен као брза градска саобраћајница Бежанија—Ауто-команда. Изградња је започета 1967. године и завршена је 1974. Куриозитет везан за петљу је да је и данас то једна од свега неколико петљи у Београду.
Бронзани споменик француском генералу Лују Франшеу Д’Епереу, који је командовао на Солунском фронту српским снагама у Првом светском рату, подигнут је на Аутокоманди подигнут је 1936. и аутор је познати вајар Ристо Стијовић.
Део аутопута од Мостарске петље до Аутокоманде се званично зове Булевар Франша Д’Епереа. Име је по војним касарнама у којима је некада био моторизовани ауто пук и аутошкола са ремонтним радионицама. Пре тога су се налазиле такозвано топовске шупе.
Стадион „Рајко Митић“
Маракана, стадион Рајко Митић, на којем игра ФК Црвена звезда званично је отворена 1. септембра 1963. године када је одиграна прва утакмица на новој Маракани против Ријеке. Звезда је победила са 2:1. Први званични, прволигашки гол постигао је Ријечанин Вукоја, док је први гол за Црвену звезду на Маракани постигао Душан Маравић, на истој утакмци. Ипак , ово нису први погодци на овом стадиону, јер су пре меча са Ријеком играли пионири Звезде и Јединства из Земуна. Тако је први фудбалер који је затресао мрежу гола на Маракани заправо био звездаш Трифун Михајловић Трифке.
Сам стадион грађен је од 1960. до 1963. године као замена за стари стадион СК Југославија. На СК Југославија Звезда је одиграла последњу утакмицу против Новог Сада, да би била одиграна прва утакмица на Маракани против Ријеке (2-1). Тада су трибине још увек биле недовршене, а кроз укупно 15 оспособљених улаза на гледалиште је ушло 55.000 посетилаца. Један од посетилаца сам био и ја.
Први званични, прволигашки гол постигао је Ријечанин Вукоја, док је први гол за Црвену звезду на Маракани постигао Душан Маравић, на истој утакмици. Ипак, ово нису први погодци на овом стадиону, јер су пре меча са Ријеком играли пионири Звезде и Јединства из Земуна. Тако је први фудбалер који је затресао мрежу гола на Маракани заправо био звездаш Трифун Михајловић Трифке, мој друг из омладинских дана када смо заједно играли један против другог. Тој утакмици сам и ја присуствовао. Имао сам срећу да је на углу Браничевске и Дубљанске био киоск за продају новина у коме је радио Миле Циганин како је волео да га зовемо Миле Новинар. Док смо били млађи куповао нам је карте за утакмице а ми смо за узврат продавали старе новине које су служиле за седење. Поред старих новина задужење нам је и било да Муси Семенкару унесемо по котарицу семенки и кикирикија које продавао за време утакмице. Ми смо новине продавали једно 2-3 сата пре почетка меча. Лаза Петровић, земљорадник из околине Лознице, дошао је још у 6 сати изјутра и заузео своје место на источној трибини. На трибини је извадио сир, сланину, црни лук и погачу и уз доручак отпочео чекање почетка утакмице. Он је и први посетилац на Маракани.

Исте јесени забележен је рекорд у посети и то у првом дербију на Маракани. Црвена зведа и Партизан играли су пред 74.000 гледалаца. Тек следеће године стадион је потпуно завршен и капацитет трибина званично је износио 95.000 гледалаца. Највећи број гледалаца на Маракани забележен је 23. априла 1975. године на мечу са Ференцварошом. Играла се утакмица полуфинала Купа победника купова. Продато је укупно 96.070 улазница, мада се процењује да је на стадиону било око 110.000 гледалаца. Сада је капацитет стадиона прилагођен захтевима Европске фудбалске Уније, у циљу повећања конфора навијача и њихове безбедности, тако да су укинута стајаћа места. Данашњи капацитет Маракане је 55.538 места за седење.
На Маракани су игране бројне битне утакмице, а поменућемо финале Купа шампиона, финале Европског првенства у Фудбалу 1976. године. Финале Купа шампиона између Ајакса и Јувентуса је играно 30. Маја 1973. године и тог дана сам упознао моју Љиљу, а да би је видео напустио сам „посао“ у Мажестик бару и отишао код њених да гледам пренос на телевизору у боји, а уствари желео сам да је да је видим и „збарим“. После победе Ајаксови навијачи су дивљали али у позитивном смислу по Кнез Михаиловој улици а ми нисмо могли да се напродајемо пива,„Шток-а“ и Рубиновог вињака навијачима. Било је ту још много чега… На овом стадиону Црвена звезда је одиграла прву утакмицу финала Купа УЕФА 1979. године са Борусијом Менхенгладбах.
Поред самог терена, стадион има и пратеће садржаје, као и музеј ФК Црвена звезда. Назив Стадион Црвена звезда био је у употреби до 21. децембра 2014. године када је управа клуба донела одлуку о преименовању стадиона у част легендарног фудбалера и прве Звездине звезде Рајка Митића.

Стадион Партизана, бивши ЈНА
Стадион Партизана (још познатији као стадион ЈНА) је фудбалски и атлетски стадион у Београду на којем игра ФК Партизан. На њему званичне утакмице игра и фудбалска репрезентација Србије. Стадион се налази у насељу Аутокоманда у општини Савски венац.
Стадион је дуго времена носио име Стадион ЈНА, од 1951. до 1989. и био је у власништву тадашње Југословенске народне армије.
Од половине педесетих година 20. века, па до 1987. на стадиону су се сваког 25. маја одржавале параде за Дан младости. То је и био Титов рођендан. Као ђак основне школе, пар пута сам учествовао на слетовима у част рођендана друга Тита.
Стадион Партизана је имао капацитет од 55.000 гледалаца пре него што је УЕФА усвојила нова правила о безбедности. Реновиран је током 1998. и сада има 32.710 места. Игралиште има димензије 105×70 – м, трибине имају 30 редова седишта и постоји 30 улаза за гледаоце. Највиша тачка стадиона је на висини од 21 м, а најудаљенија места гледалишта су на растојању од 236 м по дужини (север-југ) и 150 м по ширини (исток-запад). Навијачи Партизана свој стадион називају Фудбалски храм.
У децембру 2011. семафор лампаш је замењен новим, модерним семафором са ЛЕД екраном. После 54 године, лампаш је отишао у пензију. Прва утакмица која је одиграна са тим семафором, била је против Вардара 1957. године, а последња против крагујевачког Радничког 2011. године. Пре почетка утакмице на семафору је писало: “Ја сад одох у пензију, а ви остајте уз Партизан. Ваш Лампаш.
У јануару 2014. коначно су постављене црно-беле столице на стадион Партизана. Дуж целе источне трибине је исписано име клуба – Партизан.

Др. Милутин Ивковић Милутинац

Милутин Ивковић, већини познат као Милутинац којег у филму „Монтевидео, Бог те видео“  и  „Монтевидео, видимо се“  тумачи глумац Виктор Савић, заправо је Др Милутин Ивковић и поред фудбалске каријере био је познати лекар.

Ово је наравно познато свима који су гледали филмове и испратили да Милутинац напушта фудбал како би се посветио медицини, али вам у наставку доносимо причу о његовом животу и трагичном крају.

Рођен је у Београду, од оца Јована, пуковника, и мајке Миле која је била ћерка војводе Радомира Путника. Оне године када је убијен краљ Александар оженио је вишегодишњу љубав Ели, ћерку познатог београдског адвоката Фридриха Попса. Имали су две ћерке. Након смрти његове супруге 1938. године, потпуно се повлачи из света фудбала и посвећује ординацији и ћеркама.

Фудбалом је почео да се бави веома рано и играо је у омладинској екипи београдске Југославије. Ту брзо постаје првотимац и од 1922. до 1929. године је одиграо 235 утакмице. За репрезентацију Југославије одиграо је 40 утакмица од 1925. до 1934. године. Дебитовао је у пријатељској утакмици против Чехословачке. Са репрезентацијом је учествовао на две Олимпијаде: у Амстердаму 1928. и у Берлину 1936. године. Последња утакмица коју је изграо у дресу репрезентације Југославије била је против Француске 1934. године. Свима најпознатије учешће је са капитенском траком на Светском првенству 1930. године у Монтевидеу.

Фудбалска репрезентација на Светском првенству у Монтевидеу 1930. године, када победисмо Бразил са 2:1. Освојисмо 3. место јер смо „морали“ да изгубимо од домаћина Урагваја. Састав нашег тима.

У историји нашег фудбала остаће и запамћен као први искључени репрезентативац. Он је са капитенском траком на руци искључен у 80. минуту сусрета Португал – Југославија у Амстердаму на Олимпијским играма. Хроничари кажу да је био темпераментан и да није могао да отрпи судијску неправду.
Милутин Ивковић је дипломирао на Медицинском факултету, а своју прву ординацију отворио је после одслужења војног рока. Ординација се налазила у самом центру, у Кнез Михаиловој улици на број 5, где се данас налази бивша РК „Београд“ и радио је као лекар дерматолог. Између осталог био је познат и по томе што је бесплатно лечио и сакупљао новац за лечење сиромашних Београђана.
Утакмица коју је одиграо 6. маја 1943. године била је последње место где су Милутинца многи видели. На наговор својих другара одиграо је утакмицу којом је прослављено 40 година од постојања клуба БАСК. Већ 24. маја 1943. године ухапшен је од стране Гестапоа. Неколико сати до јутра провео је затворен у логору на Бањици. Наредног јутра стрељан је због „комунистичке делатности“. Мишљења су подељења, неки говоре да је стрељан у Јајицима, где и остали у том периоду, а други мисле да до тамо није стигао.

Никада није био члан Комунистичке партије, али је деловање и сарадња са Савезом комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) била једна од прекретница у његовом животу и само почетак онога због чега ће се трагично завршити. Био је главни уредник часописа Младост,  који је покренут на иницијативу СКОЈ-а. Као главни уредник је радио до забране од стране власти Краљевине Југославије.

Након окупације Југославије, сарађивао је са народноослободилачким покретом. Због тога и због своје повезаности са СКОЈ-ем и Комунистичком партијом више пута је хапшен и прогањан.

Препричава се и његов последњи шут, последњи отпор неправди. Кажу да је у колони заробљеника, од стране чувара, малтретиран један старији господин и да је Милутинац шутнуо тог чувара. Сви који су га познавали, тврде да је ово истина и да неправду није трпео ни у минутима пред смрт.

Након погубљења покопан је на непознатој локацији. На Новом гробљу у породичној гробници свог деде војводе Радомира Путника, уклесано је и његово име. Његово име налази се и на породичној гробници родитеља његове супруге на Јеврејском гробљу. Тако, иако се физички не налази ни у једном, има два обележена гроба.

Вождовац, бивше предграђе Краљице Марије Карађорђевић

Вождовац је насеље и брдо које се налази на општинама Вождовац и Звездара. Иначе, ово је једно од највећих брда у Београду са добрим погледом на град, а обухвата насеља: Кумодраж, источни део Великог Мокрог Луга, јужни део Падине, Јајинце и шуму Степин Луг. Насеље потиче из 1800. године, као насеље газда, кнезова и занатлија. Насеље и брдо носе назив по вођи Првог српског устанка Ђорђу Петровићу Карађорђу. Управо са овог места је вожд Карађорђе  повео своје устанике и 1806. први пут ослободио Београд од Турака. У спомен на тај догађај, овај крај је назван Вождово предграђе, да би касније добио име  Вождовац. Најдужа улица названа је по великом српском војводи Степи Степановићу.

После Другог светског рата општина је названа 6. рејон, а 1956. настала је спајањем тадашњих општина Лекино брдо и Вождовац.

Улица војводе Степе

Изглед улице Војводе Степе улица када сам ишао у 12. београдску гимназију

Чиновничка колонија

Између два светска рата Хипотекарна банка преузима његову изградњу, подижући зграде за рентирање. О читаво насеље је названо „Чиновничка колонија“. Хипотекарна банка је продавала куће на дугорочни кредит, махом чиновницима, па је отуд и дошао назив ове колоније. Насеље је изграђено 1930. године као једна од најранијих планираних четврти. Ограничено је Основном школом „Карађорђе” на северу, Вождовачком црквом на југу, две главне градске улице, Војводе Степе на истоку и Булеваром ослобођења на западу.
После ослобођења у Првом светском рату Вождовац је стављен под управу Београда. Упркос економским тешкоћама изазваним ратом, забележен је раст становништва у Београду. Како је велики део града био разорен, то је резултирало високим најамнинама. Како би ублажили овај проблем државни и приватни службеници формирали су стамбену задругу. Године 1928. задруга је купила од београдске општине велики део потпуно неурбанизованог дела такозваног Предграђа Краљице Марије, које је названо по краљици Марији Карађорђевић. Становници су након тога почели да користе назив Вождовац, што је и усвојено као службено име. Велико земљиште налазило се на левој страни аутопута ка Авали, који се тада звао Шумадијски пут, а данас се зове Булевар ословођења. Земљиште је заузимало простор између вождовачке цркве и фудбалског стадиона СК Југославија, данашњег стадиона „Рајко Митић“.
Оснивачи задруге првобитно су замислили насеље које ће се састојати од неколико блокова модерних зграда, окружених парковима. Та идеја је била прилично популарна у великим европским градовима. Зграде су биле замишљене као монументалне грађевине у центрима великих паркова уз све потребне техничке објекте, који би допринели комфорности становања у насељу.
Међутим, као што код нас бива, чланови задруге су имали различита мишљења, па је на крају одлучено да се направе мале, индивидуалне стамбене куће. Земљиште је подељено на 299 мањих парцела на којима је насеље Чиновничка колонија саграђено, а план парцелације је сачињен 1929. године. Површина парцеле била је од 4.300 до 6.500 квадратних метара. План парцелације био је рад Ђорђа Коваљевског. Предвиђено је формирање 10 стамбених блокова са кућама и два мања блока за јавну употребу. Један је био намењен за отворену зелену пијацу, а други за изградњу задруге, парка и дечијег игралишта. Зграда задруге пројектована је као центар јавног живота насеља, укључујући балску салу, биоскоп и библиотеку. На улазу у насеље планиран је трг, али он није изграђен.
Већи део насеља пројектовао је чешки архитекта Јан Дубови, као кварт стамбених породичних кућа и вила са двориштима и зеленим појасевима између. Дубови је пројекат засновао на идејама Ебенизера Хауарда, који је био творац вртних градова. Остали архитекти који су допринели пројекту насеља били су Милан Злоковић, који је радио на типским кућама, и Бранислав Којић. Ипак, од скоро 300 кућа, више од 200 је пројектовао руски архитекта Валериј Сташевски и његов биро.
Сваки власник објекта је имао слободу да одабере архитекту, али је морао да поштује неке основне смернице које је поставио Дубови: кровови са шипкама (пресавијени у стилу пагода), зелене спољне ролетне (дрвене или металне), прозори са шпроснама, прилази степеништу омеђени ниским зидом до улазних врата и друге смернице. Како је Дубови био модерниста, општи захтев је био и да се не постављају фигуре, пиластри, украсни венци и други класични украсни елементи.
Иако су куће сматране вилама, због економске кризе и социјалних и финансијских могућности инвеститора, пројектоване су у архитектонском смислу као врло једноставне, али функционалне. У већини случајева нису имале украсе, али су имале избочене стрехе и кровове у народном стилу градње. Због идеје „зеленог града” у пројекту, куће су мало удаљене од улица и једна од друге, тако да могу бити окружене зеленим површинама и шумовитим двориштима.
У почетку је само једна кућа добила дозволу да буде већа од осталих, а она је била у власништву Милорада Шошкића, главног инспектора у Министарству просвете. Градска управа издала је специјалну дозволу, након што је Дубови то дозволио. То је наводно учинио јер се кућа налазила готово у геометријском центру насеља, а пројективао ју је руски архитекта Борис Фесенков.
Београдска општина је бојкотовала насеље због неплаћања ануитета за земљиште, тако да улице нису биле нивелисане ни калдрмисане. Уређивање је рађено 1937, почевши од улице Јове Илића.
Током осамдесетих година XX века започела је надоградња вила. До тадa, само 83 куће су остале нетакнуте од изградње тридесетих година XX века.
Услед економског краха који је уследио након распада СФРЈ и ратова, многи стари власници продали су своје куће. Инвеститори су почели са изградњом нових зграда у различитим стиловима, а да би добили што већу површину зазидали су читаве парцеле и уништили дворишта и вртове. На овај начин је модерно насеље Чиновничка колонија постало потпуно супротно ономе што је првобитно изграђено тридесетих година. До 2007. године остало је мање од 50 оригиналних кућа.
Насеље је данас претежно стамбено. У источном делу са десне стране Улице Војводе Степе налазе се виши објекти новије градње. У неким новоизграђеним зградама налазе се клинике и хотели. У непосредној близини насеља налази се Дванаеста београдска гимназија у којој сам похађао четврти разред гимназије. У околини насеља налазе се и Факултет организационих наука и Стадион “Рајко Митић”, а ту је некада био и први сабирни логор за Јевреје и Роме у Београду Топовске шупе.
Торлак
Назив је од турске речи ветрогања.
Кумодраж
Назив села је по неком Кумодрагу које се помиње у турским документима из 1560. године.

 

Канарево брдо
У питању је насеље општине Раковица. Пре Другог светског рата цело брдо је било у приватном власништву. Оно се налазило на периферији Железничке колоније, имања у власништву извесног рентијера Ђорђа Канаре, по коме је брдо и добило назив, а не по птицама канаринцима како се обично мисли. Ово насеље је изграђено на врху Топчидера и Бањице. Назив је према брду између Топчидерске реке и Каљавог потока.
Насеље Миљаковац

Миљаковац је почео да се насељава 1930-тих, био је “најудаљеније београдско насеље”, на самој ивици градског атара. Када су плацеви у Железничкој колонији на Канаревом брду постали прескупи, неки чиновници железнице су прешли у овај крај. До 1937. било је 28 кућа са око 150 становника.
Миљаковац се састоји из 3 дела: Миљаковац 1, Миљаковац 2 и Миљаковац 3.
Миљаковац 1 је окружен зеленилом и парковима. На Миљаковцу 1 преовлађују стамбене зграде док има и дела са приватним кућама. Овде се и налази се и основна школа која је добила име по словеначком песнику Францу Прешерну. Школа има фудбалски, кошаркашки и тениски терен као и веома пространо двориште. Такође, ова основна школа је позната по бројним наградама из спорта и важи за школу са добрим фудбалерима. Миљаковац 1 је и добро обезбеђен трговинским и услужним објектима.
Миљаковац 2 је познат по свом извору (који се одликује релативно ниским процентом физичко-хемијске и бактериолошке неисправности) и обилном парку под истоименим именом. Овде такође преовлађују стамбене зграде, углавном петоипоспратнице и седмоспратнице. Састоји се из тениског, фудбалског и кошаркошког терена. Има доста зеленила с озбиром да је у близини и Миљаковачка шума. Ова шума такође пружа могућности за рекреацију. Између Миљаковца 2 и Канаревог Брда налази се пространа пољана на којој становници овог насеља свакодневно уживају у разним рекреацијама.

Миљаковац 3 је кренуо да се развија деведесетих година 20 века. Данас је то велико насеље приватних кућа, у центру се могу наћи понеке стамбене зграде. Окружено је Миљаковачком шумом. Овај део Миљаковца је забаченије и мирније место. Налазе са само приватни поседи, Током времена Миљаковац 3 је добио доста трговинских и услужних објеката због брзине ширења овог насеља и пораста популације.Разни инвеститори су заинтересовани за улагање на Миљаковцу 3 тако да се насеље полако шири. Миљаковац окружују насеља: Канарево Брдо, Јајинци, Ресник, Раковица и Стари Кошутњак.