Ову причу о Београду, његовим кућама, људима који су овде живели, њиховим животима, судбинама и љубавима, улицама којима су ходали, посвећујем мом драгом пријатељу, који ми је као род рођени, проф. Ивану Јовановићу- мом Иванчићу, чије име носи и мој једини унук Иван- Иванчић а не знајући за то, када смо се упознали давне 2004. године, да су рођени истог дана Захваљујем се проф. Саши Тривићу, чија ме је чаробна лекарска рука вратила на овај свет на Светог Јована, 20. јануара 2020, његовој жени Сањи, која ме је научила да говорим и упутила на операцију, Светлани Ћук, дефектологу фонетичару која ми је показала изговоре гласова да би ви разумели шта сам хтео рећи снимајући о Београду. Такође, посвећујем и Милану Марјановићу, који ми није род, али је помоз Бог, правећи сајт www.moj-beo-grad.com. Такође, ово посвећујем и свим пријатељима који ми слаше речи подршке и сетих се оне мудре речи: „Човек има много мање пријатеља него што мисли да их има, а много више пријатеља него што зна“. Као „шлаг на торту“ ову причу посвећујем мојим највећим подршкама жени Љиљи, ћерки Катарини, сину Срђану, мојим унуцима који су моја СИЛА (Сара, Иван, Лана, Александра), снаји Нини и зету Бојану.

Ово не бих издржао и победио без Божје помоћи, а и ја сам се трудио кроз ових 73 године мог предивног живота, да узвратим Богу, што сам више могао придржавајући се његових Заповести.

Што сам старији све више волим Београд, јер: „Београд није у Београду, јер Београд, у ствари и није град- он је метафора, начин живота, угао гледања на ствари. Било у ком делу Света. Чезнем да једног дана сви ови Београди буду на окупу, Момо Капор – „Хало,  Београд“.

Филмски запис започео сам прошле године. На жалост корона вирус ме спречава са интезивнијим снимањем, али даће Бог и то ће проћи.

Филм и прича не би били готови да нисам користио све што су написали:

 -„Историја Београда“, књига 1,2 и 3; САНУ, Одељење историјских наука, Просвета 1974. Аутори: академик Милутин Гарашанин: Стари век, академик Сима Ћирковић: Средњи век, професор Радован Самарџић: Турско доба, академик Васа Чубриловић: 19. век, професор Јован Марјановић: 20. век. На овом тротомном делу радили су и академици Милан Луковић, Бранислав Којић, Војислав Ђурић, Милисав Лутовац, Душан Матић и Милан Ђоковић;

 – Маринко Пауновић, “Београд кроз векове“, 1971. издавач НУ „Светозар Марковић“;

– г. Милан Јовановић Стојимировић: „Силуете старог Београда, 2008. „Поросвета;

 – г. Ненад Новак Стефановић, у књигама: „Београд кроз кључаоницу 100 кућа“ и „Водич кроз љубавну историју Београда“, издавач „Лагуна“ и велики број чланака.

–  Живорад Јовановић: „Из старог Београда“;

– Богдан Тирнанић „Београд за почетнике“;

–  Момо Капор: „Хало Београде“,

 – Зоран Николић „ Београдске приче“,

 – Зоран Николић и др. Видоје Голубовић: „ Београд испод Београда“,

 – Миленко Тодоровић: “Београд кога више нема”,

–  Симо Ц. Ћирковић: „Надимци старих Београђана 1830-1940, Сл. гласник, 2014. година;

 –  Податке сам узимао и са Гугла, Википедије.

 –  Користио сам и предивне чланке новинара Војина Пуљевића,

  – Сајт „Црно бели Београд“.

Такође, овом је допринело и моје скромно знање историје па сам и ја поприлично додавао оно што сам знао и упамтио.

Свима њима се захваљујем јер сам убеђен да о Београду треба да ЗНАЈУ они који су у њему рођени, они који нису рођени у Београду, али у њему живе најмање 40 година и они који имају мање од 40. година, а пролазе сваки дан поред ових предивних зграда и улицама белог града не знајући њихову историју и нису завирили никада унутра, што из немара, што из не знања, што и из оног српског „има времена други пут ћу видети“.

Јер, ако не знамо прошлост нећемо знати ни будућност. Зато нека нам прошлост буде надахнуће будућности.

Такође, и звезда водиља ми је и мисао великог Душка Радовића: „Будите срећни што сте се пробудили у Београду.“

Напомена: Како немам намеру да ово комерцијализујем већ само да оставим успомену и запис то не сматрам плагијатом већ скупом драгоцености горе наведеног, јер ово је намењено за уживање.

Намера ми је да пријатељима и свим добронамерним људима поклоним ДВД са филмом. Једина молба и услов је да ми своја знања о Београду пошаљу за будућа поколења, како би писаније проширили и побољшали а да своје утиске шаљу на мејл: voja.sila@moj-beo-grad.com .

Са поштовањем,жељом да уживате и од Бога Вам здравље,

Ваш Воја Марјановић,                                                Београд, 9. априла 2021. године